full screen background image

PRI: Al Capone, condamnat la închisoare (1931)

Pe repede înapoi (PRI) – Istoria omenirii este plină de contradicții și de elemente care se îmbină perfect, deși la prima vedere nu au legătură unele cu altele.

De acest lucru ne vom da seama astăzi, când dăm timpul înapoi până pe 17 octombrie 1931.

Atunci, AL CAPONE era condamnat la 11 ani de închisoare nu pentru crime sau alte infracțiuni cu violență, ci pentru evaziune fiscală.

Ajuns la vârsta de 32 de ani, gangsterul american de origine italiană devenise spaima nu numai a afaceriștilor cu care intra în contact, ci și a politicienilor pe care îi mituia și îi manevra după bunul plac.

Lumea interlopă din Chicago era la picioarele lui, practic AL CAPONE dirijând o rețea extinsă de crimă organizată care ajungea la cel mai înalt nivel.

După îndelungi anchete, FBI–ul a scos la iveală o întreagă încrengătură de activități ilegale, de la escrocherii și prostituție la atacuri armate și crime.
Problema pentru autorități a fost că puțini martori au fost dispuși să depună mărturie împotriva lui, fiind conștienți că și-ar semna condamnarea la moarte.
Văzând că nu îl poate ataca frontal, Guvernul federal a direcționat cercetarea penală pe partea economică, reușind astfel să-l condamne pentru o evaziune fiscală în valoare de 215.000 de dolari.

O valoare care, astăzi, ne face să zâmbim.

Dar AL CAPONE a executat toți cei 11 ani de închisoare la Alcatraz, după care nu a mai avut mijloacele și nici puterea de a o lua de la capăt cu activitatea infracțională.

După părăsirea pușcăriei, a mai trăit 5 ani, dar faima lui era definitiv apusă.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments