full screen background image

PRI: Incident nuclear în Marea Britanie (1957)

Pe repede înapoi (PRI) – Dezvoltarea tehnologică nu înseamnă doar un șir neîntrerupt de succese, ci și incidente grave.

Astăzi ne amintim că, pe 10 octombrie 1957 se producea, la centrala nucleară din orășelul britanic Windscale, un puternic incendiu care a eliberat în atmosferă cantități mari de materiale radioactive.

Totul a plecat de la proiectul Guvernului Marii Britanii de realizare a bombei atomice, proiect realizat în grabă, fără respectarea parametrilor corespunzători, fapt ce a generat deficințe majore de structură și funcționalitate ale celor două reactoare.

Experiența limitată în producerea plutoniului și tritiului, materiale folosite pentru armamentul de distrugere în masă, dar și nerespectarea etapelor obligatorii, au generat un puternic incendiu care nu a mai putut fi ținut sub control.

Incidentul nuclear, cel mai grav din istoria Marii Britanii, nu a generat victime imediate, dar urmările au fost mii de cazuri de persoane afectate de cancer de tiroidă.

Pentru a limita repercusiunile, autoritățile au încercat într-o primă fază să ascundă producerea incendiului, apoi au emis informații potrivit cărora urmările nu sunt periculoase pentru sănătatea localnicilor.

Privind retrospectiv, cazul Windscale a fost cel mai grav din Europa înaintea dezastrului de la Cernobîl, înregistrat în 1986.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments