full screen background image

DDE: Olandezii… zgârciții Europei

Doza de educaţie (DDE) – Nici nu a început bine școala și avurăm deja parte de binemeritate zile libere. Prima tocmai s-a dus, pe 5 octombrie, zi de sărbătorit profesorii. Și tot luna aceasta se va finaliza frumos și lin cu debutul unei noi perioade de libere, respectiv 30 octombrie – 5 noiembrie. Și-o vom ține tot așa, până la finalul anului școlar 2023-2024, totalizând 8 perioade/zile libere.

Ni s-a promis o analiză la finele anului trecut școlar, legată de impactul pe care îl are această organizare modulară a anul școlar preuniversitar. Dar ca de obicei, ne-am ales doar cu vorbe. Și cu un binemeritat loc fruntaș în clasamentul țărilor care au cele mai puține zile de școală. Mai exact suntem în top 5 în rândul școlilor din Europa, cu 120 de zile libere de la școală. Și nu vă imaginați că sunt incluse zilele de weekend în cele zece duzini de zile de odihnă…

Cei mai dornici de relaxare par a fi învățăceii din Malta, cărora li se adaugă încă 2 săptămâni libere față de noi, iar zgârciții Pământului… greșesc, ai Europei, sunt olandezii. Au doar 77 de zile libere pe parcursul întregului an școlar… Cum or rezista, săracii copii? Dar profesorii? Dar părinții?

Ca să-mi răspund la întrebări, am citit câte ceva despre sistemul de învățământ olandez. Și iar mi-am confirmat că nu e sănătos să te pripești judecând lucrurile la prima vedere. Căci olandezii nu se năpustesc pe învățătură înafara celor 77 de zile libere, obsedați fiind de studiu și performanță, sau pur și simplu de a-i ține pe elevi și profesori cât mai mult timp în sălile de clasă…

Olandezii o iau cătinel, așezat, cu grijă pentru fiecare elev, care este tratat în funcție de capacitatea lui de a învăța. În cazul unor dificultăți de învățare este sprijinit real de școală, cu profesori specializați. În cazul unui elev supradotat, acesta este testat pe cheltuiala școlii și trimis la o școală cu o programă specială, pentru cei cu IQ ridicat. Cu grijă și pentru profesor de a se specializa pe o anumită arie de dezvoltare, respectiv un profesor predă doar la clasa a II-a, preluând în fiecare an alți elevi, dar predând aceeași materie. Săptămâna de școală are una sau chiar două zile cu program mai scurt, ceea ce face, cred, ca timpul să zboare repede.

Despre părinți n-am aflat ce simt vis-a vis de numărul mare de zile petrecute de copii la școală. În schimb am citit gândurile unei românce stabilită acolo de peste 10 ani, care era fericită că cei 3 copii sunt elevi ai sistemului de învățământ olandez, în care copilul e încurajat să gândească liber, să își exprime părerea, să pună întrebări când are nelămuriri și să își dezvolte la maxim talentele.

Uite, vezi?! Cred că am găsit explicația pentru care la noi copiii nu sunt încurajați să pună întrebări, să se exprime liber, să-și spună părerea sau nelămurirea…

Păi când să apuce în puținele zile de școală, dacă profesorul are el nevoie de timp musai, pentru a-i reproduce elevului conținutul manualului sau pentru a da teste și evaluări orale și scrise…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments