full screen background image

PRI: Este inaugurată Uzina de Cinescoape (1970)

Pe repede înapoi (PRI) – Dezvoltarea tehnologică din a doua jumătate a secolului trecut ne face să ne amintim un eveniment care a ridicat considerabil cota specialiștilor români.

Pe 9 octombrie 1970 era inaugurată, pe platforma industrială Pipera de lângă București, Uzina de Cinescoape.

Obiectivul economic a apărut ca răspuns la nevoia de tuburi cinescop pentru televizoarele alb-negru, singurele care existau atunci în România.

Dezvoltarea televiziunii a impus extinderea ramurilor industriale, iar Uzina de Cinescoape a evoluat rapid, ajungând la 800 de angajați.

Inaugurarea de pe 9 octombrie 1970 s-a făcut în prezența președintelui NICOLAE CEAUȘESCU și – ca un amănunt inedit – în timpul vizitei prin halele de producție el a fost singurul care a purtat ochelari de protecție.

În termeni tehnici, uzina producea tuburi cinescop pentru televiziune cu 4 diagonale și cu autoprotecție la implozie, după licențe americană și vest-germană.
Interesant că o parte din produse au fost exportate pe ascuns în țările în curs de dezvoltate, deoarece contractele de licențiere interziceau expres acest lucru.

Dar asta a fost în secolul trecut!

După schimbarea regimului politic, Uzina de Cinescoape Pipera a mai funcționat câțiva ani, apoi a fost demontată și vândută la fier vechi.

Acum, pe ruinele fostei întreprinderi comuniste funcționează un centru al elitei corporatiste în domeniul IT.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments