full screen background image

Rută culturală în zona Botoșani – Bălți

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu a deschis expediția de cercetare organizată de Direcția Județeană de Cultură, în cadrul proiectului transfrontalier “Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”.

La conferința de deschidere au participat viceprimarul Liviu Toma, Bogdan Dăscălescu – vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Huțu – directorul Direcției Județene de Cultură, Ala Sainenco – directorul Memorialului Ipotești și Ghenadie Șmulschi – viceprimarul municipiului Bălți.

Expediția de cercetare este organizată în aceste zile, participanții urmând a vizita mai multe obiective, printre care Casa Memorială Ipotești, Bisericuța familiei Eminovici, Mănăstirea Agafton, Conacul Iurașcu, Mănăstirea Vorona, Centrul Istoric al municipiului Botoșani, Parcul Mihai Eminescu și Lacul cu nuferi.

Tot în cadrul expediței de cercetare vor fi prezentate strategiile de turism realizate de Direcția Județeană de Cultură și municipalitatea din Bălți.

Proiectul este finanțat din fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de euro şi promovează cultura românească, dar și modernizarea infrastructurii și propune creșterea, până în anul 2025, a atractivității turistice a celor două municipalități, cu un nou traseu cultural turistic comun, ce creează o imagine turistică unică și diferențiază regiunile-țintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice și milenare: artă, personalități și evenimente culturale locale, punând în valoare moștenirea culturală comună.

La nivelul municipiului Botoşani, proiectul propune realizarea unui traseu pietonal cultural “Mihai Eminescu”, începând din Centrul Istoric al Municipiului Botoşani şi coninuând cu obiective relevante, printre care Centrul Naţional de Informare Turistică Botoşani, Aleea Cafenelelor, Restaurantul Ciocârlia, Biserica Uspenia, locul naşterii poetului Mihai Eminescu, Casa Sommer, Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Mihai Eminescu şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Vor fi amplasate 100 de plăci de piatră naturală inscripţionate cu versuri eminesciene, ce vor fi amplasate pe traseul turistic; 10 totem-uri de semnalizare a obiectivelor turistice de pe traseu; 3 totem-uri digitale de exterior; litere volumetrice luminoase ce vor fi amplasate în Piaţa 1 Decembrie, 7 totem-uri pe structură metalică pentru semnalizarea aleilor principale în Parcul Mihai Eminescu.

De asemenea, în proiect mai sunt cuprinse lucrări de extindere şi reabilitare pentru două foişoare din Parcul Mihai Eminescu, amenajarea unui centru de conferinţe multimedia Mihai Eminescu, cu dotări de ultimă generaţie şi picture 3 D.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/09/21/sisteme-informatice-moderne-la-spitalul-botosani/

comments

comments