full screen background image

Afaceri ilegale cu vârstnici: centre de îngrijire fără autorizații și fără personal calificat

Amenzi de peste 350.000 de lei și 6 dosare penale, sute de kg de alimente confiscate,  bucătării închise și procese în instanță.

Acesta este bilanțul acțiunilor de verificare a centrelor rezidențiale autorizate din județul Botoșani, destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor.

Cele 2 comisii de control formate sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Botoșani au verificat un număr de 68 de centre rezidențiale autorizate.
Potrivit datelor furnizate de instituțiile care au efectuat verificările în teren, în urma acțiunilor de control au fost acordate 278 sancțiuni, 47 amenzi și 231 avertismente. Cuantumul cel mai scăzut al sancțiunilor acordate de către o instituție de control a fost de 500 de lei (3 sancțiuni), iar cel mai ridicat de 50.000 lei.
Suma totală a amenzilor acordate de toate instituțiile de control, în perioada 10.07.2023-16.07.2023 , se ridică la 294,3 mii lei.

 Prefectul Sorin Cornilă:

Suplimentar, o a treia comisie, formată din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, Direcției de Sănătate Publică a Județului Botoșani, precum și un psiholog din cadrul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, care a funcționat independent de celelalte 2 comisii, a verificat activitatea a 5 unități înregistrate sub cod CAEN 5590 destinate cazării persoanelor vârstnice și/sau persoanelor cu dizabilități și o clinică medicală de pe raza județului Botoșani.
Potrivit datelor furnizate de instituțiile care au efectuat verificările în teren, în urma acțiunilor de control au fost acordate 27 sancțiuni, 10 amenzi și 17 avertismente. Cuantumul cel mai scăzut al sancțiunilor acordate de către o instituție de control a fost de 1.500 de lei ( o sancțiune), iar cel mai ridicat de 20.000 lei (două sancțiuni).
Suma totală a amenzilor acordate de toate instituțiile de control, în perioada 10.07.2023-16.07.2023, se ridică la 88.500 lei.

 Prefectul Sorin Cornilă:

Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani:

Teodor Ferariu, directorul DSP Botoșani:

 Activitatea acestor centre face obiectul unor cercetări penale .

Comisar șef Aniței Ioan –  Împuternicit Adjunct al Şefului Inspectoratului Judetean de Politie Botoșani:

 

Acțiunile de control s-au desfășurat în mod integrat, cu mențiunea că fiecare instituție a derulat activități conform atribuțiilor și competențelor deținute.
Acțiunile de verificare au fost efectuate de comisii mixte formate din reprezentanți ai instituțiilor cu drept de control:
-Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani
-Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoșani
-Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani
-Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani
-Direcția de Sănătate Publică a Județului Botoșani
-Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani
-Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani.

comments

comments