full screen background image

Nereguli depistate în patru centre private pentru bătrâni

Comisiile de Control au aplicat, luni, primele amenzi pentru neregulile depistate în 4 centre rezidențiale private pentru bătrâni. Amenzile au însumat aproximativ 145.000 de lei.

În această dimineață, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat o ședință de analiză a rezultatelor verificărilor efectuate, ieri, 10 iulie 2023, la 4 centre rezidențiale PRIVATE destinate persoanelor vârstnice, de pe raza județului Botoșani.

La ședința de lucru au participat reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenţiei Judeţeane pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga,  Comisariatului Judeţean pentru Protecția Consumatorilor, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie, Direcției Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani.

În urma verificărilor efectuate ieri au fost identificate mai multe probleme:

–        încălcare norme prevenire/stingere incendii

–        produse alimentare neetichetate corespunzător

–        alimente congelate neetichetate care aparțineau personalului ;  existența unui biocid TP1 cu termen de valabilitate expirat

–         nereguli pază și securitate, lipsă  documente specifice, lipsă sistem de alarmare și control acces, în analiză  documente ridicate

–        neasigurare instruire adecvată în domeniul SSM pentru lucrătorii din centrele  rezidențiale, lipsă evaluare riscuri de accidentare și îmbolnăvire profesională, plan de prevenire și protecție, instrucțiuni proprii, lipsă evidență timp de muncă, Control medical periodic neefectuat

–        schimbare Autorizație de funcționare pentru obiectiv cod CAEN 5590 , depășirea numărului de beneficiari pentru care a fost acordată licența de funcționare.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 15 AMENZI  în valoare de 144.800 de lei,  precum și 21 avertismente și au fost dispuse măsuri pentru intrare în legalitate.

Verificările se efectuează în baza atribuţiilor specifice fiecărei instituții, în perioada  10.07.2023-16.07.2023, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani.

Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani.

La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate, destinate persoanelor vârstnice, destinate persoanelor adulte cu dizabilități și destinate copiilor.

Prefectul a însoțit, marți,  echipa de control

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, a efectuat astăzi o vizită la un centru de pe raza Municipiului Botoșani.
Prefectul județului Botoșani a însoțit echipa de control, pentru a evalua situația și pentru a discuta cu beneficiarii centrului.
 ”Dincolo de poveștile de viață am constatat că botoșănenii pe care i-am întâlnit astăzi în centrul vizitat sunt mulțumiți și au parte de tratamentul și îngrijirea necesară vârstei și problemelor medicale pe care le au. Totuși, la verificările efectuate ieri au fost constate primele probleme, de aceea le-am solicitat tuturor celor implicați în aceste acțiuni de control seriozitate maximă. Beneficiarii tuturor celor 68 de centre autorizate din județul Botoșani trebuie să aibă parte de servicii de calitate și de un tratament corespunzător. În paralel cu acțiunile de control voi efectua și eu vizite aleatorii în centre și în zilele următoare.” a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Vă recomandăm să citiți și:

68 de centre rezidențiale verificate de Corpul de Control al Prefectului

comments

comments