full screen background image

PRI: România, în sferturi la CM de fotbal (1994)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi vorbim despre sport, prilejul fiind rememorarea Campionatului Mondial de fotbal din 1994, competiție disputată în Statele Unite.

Generația de aur a fotbalului românesc a trecut atunci pe lângă o șansă colosală într-o zi de 10 iulie, cu prilejul sferturilor de finală.

Jucătorii antrenați de PUIU IORDĂNESCU au dat piept cu Suedia, o echipă cu jucători masivi și cu o tactică rigidă.

După ce, în grupe, au învins țara gazdă și Columbia, românii au entuziasmat în optimi, când au ridiculizat practic Argentina, care, să nu uităm, îi avea în componență pe SIMEONE, REDONDO și BATISTUTA, DIEGO MARADONA fiind suspendat cu câteva zile înainte, după ce fusese depistat pozitiv la cocaină.

Partida din sferturi contra Suediei a stârnit un interes enorm în țară, microbiștii așteptând cu speranță o calificare istorică.

Din păcate, nu a fost să fie, scandinavii impunându-se cu 5 – 4 după prelungiri și lovituri de la 11 metri.

De remarcat că românii au condus cu 2 – 1 până cu 5 minute înainte de final, dar o ieșire neinspirată la o centrare și o lovitură de cap norocoasă au făcut ca meciul să meargă în prelungiri.

Dacă s-ar fi calificat în semifinale, HAGI și compania ar fi jucat cu naționala Braziliei.

Chiar dacă ar fi pierdut, jucătorii noștri ar fi avut asigurat locul 4 mondial, o performanță la care astăzi ne este și frică să visăm!

Dar atunci, pe 10 iulie 1994, fotbalul românesc trăia la cote extrem de înalte!

Bogdan Diaconiţa

comments

comments