Pe final de iunie, sărbătoare mare creștină. Îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În aceeași zi pentru că au murit pe 29 iunie, în anul 67, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman, Nero. Pavel decapitat, iar Petru răstignit pe cruce cu capul în jos.
Despre faptele celor doi apostoli, cu siguranță știți cei mai mulți dintre dumneavoastră, mai ales cei care sunteți familiarizați cu biserica și ați postit, în așteptarea acestei sărbători.
Despre obiceiurile și tradițiile pe care le-au adunat românii de-a lungul timpului știu mai multe însă cei de la sate, acolo unde încă mai sunt respectate.
Drept pentru care am să enumăr câteva dintre ele pentru cei care, locuitori ai orașelor fiind, sunt mai puțin familiarizați cu ele. Cine știe, poate respectarea lor va aduce folos sufletului și trupului…
Se spune că în această zi trebuie respectată tradiția Moșilor de Sânpetru, sfințindu-se la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare, care apoi se vor împărți oamenilor săraci. Toate pentru sporul casei și pentru sănătatea celor care o locuiesc. Cei care sunt deranjați de propriii pistrui trebuie să se spele cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul și astfel aceștia nu se vor mai înmulți. Pe de altă parte fiicele ar trebui să primească de la mame talismane, într-o punguță roșie, ce păstrează un cățel de usturoi și frunze de pelin. Talismanul trebuie purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece și de iele, care le-ar fura norocul.
Tot din aceasta zi, se spune că nu mai cântă cucul și privighetorile, iar dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli, nucile și alunele vor fi viermănoase.
Frumoase și interesante aceste câteva tradiții, îndreptate toate spre binele celor care le respectă. Deși dacă stau mai bine să mă gândesc, pistruii chiar dau farmec oamenilor care îi au în dotare, usturoiul poate ține la distanță persoane de gen opus și nu numai, nu doar purtându-l la gât, ci consumându-l de-a dreptul, iar să împarți oamenilor săraci din ceea ce ai, o poți face în orice zi și nu musai cu gândul de a-ți face tot ție bine, sperând sporirea bunăstării și sănătății.
Deci azi e rost să fim mai buni, indiferent care e motivul. Și dacă nu darnici în fapte și lucruri materiale, măcar în urări putem fi, căci astăzi își serbează onomastica peste 500 000 de români.
Zi frumoasă tuturor, indiferent de numele pe care-l purtați!
prof. Maria Adriana Nichitean