full screen background image

PRI: Primele treceri de pietoni din lume (1934)

Pe repede înapoi (PRI) – Încercând să găsim un eveniment important al zilei de 12 iunie, ne-am decis asupra unuia care avea să ne schimbe total comportamentul.

În anul 1934, la Londra erau inaugurate primele treceri de pietoni.

Acestea erau marcate cu puncte vopsite de-a latul bulevardelor, acolo unde distanța de la un trotuar la altul era mai mare, iar localnicii trebuia să o ia la picior când se apropia vreo mașină.

Evident, traficul rutier de atunci era mult mai redus decât în prezent, dar pentru acele vremuri era considerat extrem de agitat, după cum scria prea vremii.
Tocmai de aceea, londonezii au recurs la ideea unor puncte vopsite pe pietrele cubice din granit care formau carosabilul, astfel încât șoferii și birjarii să le vadă de la distanță.

Dar, chiar și așa, accidentele cărora le-au căzut victime pietonii au continuat, drept pentru care, pentru o perioadă scurtă, lângă fiecare trecere de pietoni a fost postat și un polițist.

Metoda a dat roade, pietonii și șoferii s-au obișnuit cu acordarea priorității, iar următoarea etapă firească a fost redesenarea zebrelor, adică transformarea punctelor în linii.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments