full screen background image

Zilele teatrului Matei Vișiniec la Suceava, în perioada 18-28 mai

În perioada 18-28 Mai 2023, la Suceava a avut loc festivalul internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec, a VII-a ediție. Tema festivalului din acest an fiind PACE.

Zilele Teatrului Matei Vișniec este o sărbătoare însemnată a artelor spectacolului prin care promovăm și susținem creativitatea artistică din România și nu numai. Astfel, festivalul de la Suceava va veni în întâmpinarea publicului sucevean cu spectacole pe scenă și în aer liber, conferințe cu invitați de excepție, spectacole pentru copii, comedii, spectacole muzicale, expoziții și instalații, spectacole clasice, concerte, lansări de carte. Sperăm ca prin intermediul ediției de anul acesta a Zilelor Teatrului Matei Vișniec să trăim împreună fascinația scenei, emoția și pasiunea actului artistic. Invitatul special al Zilelor Teatrului Matei Vișniec este, ca în fiecare an, dramaturgul Matei Vișniec.

Nume importante ale culturii teatrale românești vor face parte dintre invitații de onoare ai festivalului: Constantin Chiriac, Dragoș Buhagiar, Călin Ciobotari, Oltița Cîntec, Doina Papp, Claudiu Groza, Mihaela Michailov, Radu Apostol, Radu Nica, Katia Pascariu, Ovidiu Caița, Radu Nichifor, Doru Mareș, Carmen Mihalache, Aurelian Bălăiță, Antonella Cornici, Tamara Constantinescu, George Ivașcu, Dan Cristian Turturică, Ioan Cristescu.

De asemenea, vor fi prezenți în cadrul festivalului de anul acesta invitați de seamă din străinătate precum: Alain Timár – director al Teatrului des Halles din Agivnon, orașul gazdă al celui mai important festival de teatru din Europa, Bruno Mazzoni – traducător, Irina Wolf – critic de teatru din Austria, Petru Hadârcă – director al Teatrului „Mihai Eminescu” Chișinău, Alexandru Grecu – director al Teatrului Satiricus „I.Luca” Cargiale Chișinău, Slava Sambriș – director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul” Chișinău, Republica Moldova.

Cei mai mici dintre admiratorii noștri sunt invitați cu bucurie la spectacolele pentru copii care se vor juca atât în aer liber, în Parcul de Agrement Tătărași, cât și pe scena teatrului sucevean: „Soacra cu trei nurori” – Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, Botoșani și „Uriașul egoist” – Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

Alături de Ucraina, vor fi prezenți în festival invitați de seamă din alte 4 țări din străinătate: Franța, Italia, Austria și Republica Moldova vor participa un număr de 20 de teatre, dintre care 3 trupe de teatru pentru tineret, iar spectatorii suceveni se vor bucura de 64 de evenimente: comedii, povești, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, lansări de carte, etc.

Festivalul Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec se desfășoară în numeroase și inedite spații atât în Suceava cât și la Rădăuți; pe lângă cele cinci spații ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava – rondul din fața teatrului, foaier, scenă, spațiul expozițional și bibliotecă – spectatorii suceveni se vor putea bucura de evenimentele din cadrul festivalului în următoarele spații: Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă”, și multe alte locații inedite.

Pentru a veni în întâmpinarea pasionaților de teatru, care nu vor să rateze nici un spectacol, punem în vânzare un ABONAMENT cu prețul de 380 RON. Acesta include accesul la 14 spectacole de teatru. Astfel, prin achiziționarea unui abonament, spectatorii beneficiază de o reducere foarte atractivă, de la 710 lei la 380 lei.

Participanți: Teatrul Național Dramatic M.Shchepkin Sumy-Ucraina,Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, Asociația Pro Teatru Zalău, Centrul Educațional Replika București, Asociația Aniteatru Brașov, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, Teatrul Studențesc Fabulinus Suceava and many many more.

– Codrin-Andrei Pricop

comments

comments