full screen background image
Biserica

Pelerinaj și sfințire la biserica “Sfântul Gheorghe”- simbolul municipiului Botoșani

Municipiul Botoșani, vechi târg al Moldovei de mare importanță regională, a fost al treilea oraș ca populație în România după Unirea Principatelor, la 1859. A fost supranumit „Orașul Domnițelor” sau „Târgul Doamnei” datorită faptului că a existat o tradiție între secolele 16-19 ca soțiile Domnitorilor Moldovei să încaseze direct o parte din impozitele din Botoșani. Cea mai atașată de târg a fost Doamna Elena Despot Rareș, cu înclinație spre artă și credință, care a construit aici două biserici din piatră – Sf. Gheorghe (1551) și Uspenia (1552).

Una dintre aceste două biserici este, și astăzi, cel mai important simbol al târgului, ambele având același ocrotitor și patron spiritual: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, căruia, în 1551, Elena Rareș i-a închinat o biserică.

A ctitorit-o în centrul orașului, pe locul în care ar fi existat în trecut alte două biserici, punându-și decisiv și pentru eternitate amprenta sa asupra dezvoltării unuia dintre cele mai importante târguri moldovenești ale Evului Mediu.
Biserica este una dintre cele mai vechi clădiri botoșănene rămase încă în picioare și se afla într-o serioasă stare de degradare.

Zeci de ani s-a chinuit părintele Gherghe Mateciuc să o salveze, însă banii au fost întotdeauna puțini. Zeci de ani biserica fost încorsetată în schele şi bandajată cu folie la acoperiş, cu răni deschise și dureroase. După 22 ani de așteptare și demersuri eșuate, dar și milioane de lei pierdute în documentații și schele care au putrezit înainte de a fi folosite, monumentul istoric a fost, în sfârșit, reabilitat.

În 2020, Primăria a accesat fonduri europene pentru reabilitarea monumentului istoric- 7 milioane de lei -de la ADR NORD EST pentru consolidare, restaurare şi refacere, însă lucrările au costat aproape 12 milioane, din cauza scumpirii materialelor.

În septembrie 2022, cel mai important lăcaș de cult din oraș a fost redat comunității, reabilitat și pus în valoare așa cum merită un obiectiv de patrimoniu de o asemenea importanță.

Biserica va fi resfințită duminică, la Hramul orașului

Pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o  Slujbă Arhierească cu un sobor de arhierei. Cu acest prilej, va avea loc și resfințirea Bisericii Sfântul Gheorghe, după ce a fost refăcută din temelii. Slujba de Hram și Slujba Sfințirii vor fi oficiate de de Înalt Prea Sfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei alături de mai mulți preoți și arhierei.

Până marți, credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar, să se închine.

Pelerinajul Învierii are loc sâmbătă

Sâmbătă, 22 aprilie, La Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu vor fi aduse spre închinare moaștele Sfântului Gheorghe și ale Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona.

De la ora 16:00 , la Biserica Sfântul Gheorghe vor fi aduse venerare Moaștele Cuviosului Onufrie de la Sihăstria Voronei, care, după slujba vecerniei, vor fi purtate pe străzile din centrul municipiului Botoșani în Pelerinajul Învierii.

Se va parcurge următorul traseu: Biserica ”Sfântul Gheorghe” – Direcția Drumuri Județene – Strada Ion Pillat – Calea Națională – Strada 1 Decembrie – Biserica „Uspenia” – Centrul Vechi – Strada Poștei – Biserica ”Sfântul Gheorghe”.

Biserica

Vă recomandăm să citiți și:

Zilele Municipiului Botoșani: concerte în aer liber

Astăzi se deschide Târgul Meșterilor Populari

Expoziție de fotografie la Primăria Botoșani

comments

comments