full screen background image

Tradițiile Pascale din zona Moldovei

Paștele- o sărbătoare ce aduce lumina și pacea în casa și sufletul fiecărui creștin. Acestă sărbătoare ortodoxă comemorează învierea lui Isus Hristos din morți (după Noul Testament). La câteva zile după intrarea triumfală în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat, chinuit și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, duminică dimineața, El a Înviat pentru mântuirea neamului omenesc.

Originile Paștelui pot fi urmărite încă din primele zile ale creștinismului. Acestă zi importantă este sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, cele mai mari concentrații de creștini ortodocși trăind în Rusia, Ucraina, Grecia, România, Serbia și alte țări din Europa de Est și Orientul Mijlociu. Sărbătoarea este marcată de o serie de tradiții, inclusiv slujbe speciale bisericești, schimbul de felicitări de Paște, binecuvântarea cu apă sfințită a coșurilor cu bucate tradiționale.

Regiunea Moldovei are propriile tradiții specifice, transmise de generații întregi, pentru acestă sfântă sărbătoare.  De la decorarea și gravarea ouălor până la mâncăruri specifice, tradițiile pascale moldovenești sunt cu adevărat unice.  În acest articol, vom cunoaște care acestea, dar și bucatele cu care se mândresc moldovenii .

Decorarea ouălor de Paște

Unul dintre cele mai inedite aspecte ale tradițiilor pascale moldovenești este arta decorării ouălor. Cunoscută sub numele de „pisanie”, această tehnică complicată implică utilizarea de ceară și coloranți pentru a crea modele complicate pe ouă.  Ouăle sunt adesea vopsite folosind ingrediente naturale, cum ar fi coji de ceapă, sfeclă roșie și coji de nucă, pentru a crea o gamă de tonuri pământii.  Modelele sunt apoi adăugate folosind ceară topită, care este aplicată în straturi pentru a crea un efect multidimensional.  Odată ce ceara a fost aplicată, oul este vopsit din nou pentru a adăuga un alt strat de culoare. Originea acestui obicei se pierde în negura vremurilor. Oul este considerat drept simbol universal al nașterii, în cazul religiei creștine este atribuit mai frecvent simbolului renașterii, al nemuririi, făcând parte și din simbolurile reînvierii naturii și vegetației.

Pâine de Paște

O altă tradiție importantă este coacerea pâinii de Paște, cunoscută sub numele de „cozonac”.  Această pâine dulce este plămădită din făină, zahăr, unt și ouă și este adesea aromată cu vanilie sau coajă de lămâie.  Pâinea este de obicei coaptă într-o formă cilindrică și este decorată cu împletituri în formă de cruce.

Mielul de Paște

În Moldova, mielul este carnea tradițională servită de Paște.  Mielul prăjit se regăsește pe masa fiecărui gospodar și este de obicei condimentat cu usturoi, cimbru și rozmarin.  Se servește cu o garnitură de cartofi, legume și pâine tradițională de Paște.

Tradiția oului vopsit și a bănuților

În mai multe sate din Moldova, tradiția spune că este bine să te speli în dimineața de Paște, cu apă proaspătă, pusă într-un vas cu un ou roșu și un bănuț de argint. Oul roșu se pune în acel vas, pentru ca toți cei din familie să fie rumeni în obraji, și sănătoşi ca oul, iar banul, pentru ca oamenii ca să fie bogaţi şi curaţi ca argintul.

Jocuri și tradiții de Paște

  • Pe lângă mâncare și decorațiuni, Paștele în Moldova este și un timp pentru jocuri și tradiții.  O tradiție populară este jocul de spargere a ouălor de Paște, în care jucătorii își sparg pe rând ouăle unul împotriva celuilalt.  Câștigătorul este persoana al cărei ou rămâne necrăpat.
  • O altă tradiție este focul de Paște, unde familiile se adună în jurul unui rug mare pentru a sărbători învierea lui Isus.
  • Conform datinii, de sărbătorile mari ale anului: Anul Nou și Paște, oamenii trebuie să se îmbrace cu haine noi sau cel puțin cu cămașă nouă. De aici a apărut și zicalele „Paștele se face în coji de ouă și în haine nouă” sau „Omul sărac atunci face Paștele, când îmbracă haină nouă”.
  • În a treia zi de Paști, conform vechii tradiții, sau și mai târziu dacă era secetă, fetițele umblau cu Paparuda prin sate și toată lumea ieșea pe la fântâni să le stropească cu apă în timp ce dansau și cântau, după care le răsplăteau cu bucate, ca să cheme ploaia.
  • În sâmbăta Paștilor,  gospodina casei trebuie să meargă cu mâinile pline de aluat și să le șteargă de pomi, care apoi vor rodi.

Paștele este un timp bucuriei, păcii și bunăvoinței, iar tradițiile unice ale acestei sărbători din zona Moldovei, îi oferă o magie aparte.  Așadar, dacă vă aflați în Moldova în timpul sărbătorii Paștelui, asigurați-vă că vă alăturați distracției și faceți cunoștință cu aceste tradiții minunate!

Autor: Moraraș Ecaterina

comments

comments