full screen background image

Curățenia de primăvară aduce incendii de vegetație

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată.

La Șendriceni au ars aproximativ 13 hectare iar la Rădeni au ars 500 de mp de vegetație uscată, mărăcini și deșeuri. Ambele incendii s-au produs din cauza folosirii focului deschis în spații deschise, iar pompierii din Dorohoi și Flămânzi au acționat cu autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru a limita efectele acestor evenimente care încep să fie mai numeroase primăvara, când oamenii își curăță grădinile și terenurile agricole prin incendiere.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

Incendierea vegetației uscate este interzisă

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor și a vegetației uscate, în perioada următoare, vor fi intensificate acțiunile de informare și educare preventivă, în vederea conștientizării riscului generat de aceste incendii. De asemenea, vor fi reluate misiunile de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență care vor transmite mesaje pre-înregistrate, atragând atenția asupra faptului că arderea vegetației uscate este interzisă.

ISU reamintesște faptul că, la nivelul județului Botoșani, colaborarea dintre ISU, Agenția Județeană de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Botoșani (GNM) are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă în urma incendierii terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoptarea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice sau juridice care produc astfel de incendii.

Proprietarii terenurilor arabile riscă să fie excluși de la plata subvenției

Astfel, după incendiile de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU înaintează APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

De asemenea, prin GNM – Comisariatul Judeţean Botoșani se are în vedere ca proprietarii și deținătorii de terenuri cu sau fără titlu să respecte obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, lizierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

“Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.” transmit reprezentanții ISU Botoșani.

În 2022 s-au înregistrat 278 de incendii de vegetație uscată, adică o treime din totalul evenimentelor cu foc la  care au intervenit pompierii botoșăneni.

Vă recomandăm să citiți și:

Plai de Dor – Icoane și tablouri realizate de elevii Seminarului Teologic

comments

comments