full screen background image

PRI: Primul zbor supersonic al unei românce (2009)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 13 martie a consemnat o premieră aeriană în România.

În anul 2009 avea loc la Bacău primul zbor cu un supersonic MIG 21 Lancer a unei femei pilot din țara noastră: sublocotenentul SIMONA MĂIEREAN.

Ea a efectuat un survol complet alături de instructorul – capitan comandor ION DAVID, aeronava militară având dublă comandă.

În vârstă de 25 de ani atunci, suceveanca MAIEREAN urmase cursurile Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, dovedind reale aptitudini pentru acest domeniu în care bărbații dețin întâietatea.

După ce a obținut brevetul de pilot militar pe avioane supersonice, SIMONA MAIEREAN a fost repartizată la Baza Aeriană de la Fetești, apoi la cea din Bacău.

Presa scria pe 13 martie 2009 că evenimentul a fost onorat de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, dar și de oameni politici locali.

Zborul propriu-zis a durat aproximativ 15 minute, tânăra fiind susținută, de la sol, de părinții care au urmărit cu sufletul la gura desfășurarea evenimentului.
Revenită cu picioarele pe pamânt la propriu, MAIEREAN a declarat că se pregătise 6 luni pentru a trece la categoria supersonice și că va da dovadă de și mai multă ambiție pentru a-și demonstra valoarea.

Lucru care, de altfel, s-a întâmplat în anii următori, chiar dacă ea a renunțat la aviația de vânătoare, orientându-se spre cea de tip transport în cadrul NATO.

Bogdan Diaconița

 

Citește și: https://vivafm.ro/2023/03/09/pri-urss-este-numit-un-imperiu-al-raului-1983/

comments

comments