full screen background image

Doza de educaţie: Reguli aniversare

Cu siguranță ați auzit cei mai mulți dintre dumneavoastră de petrecerea aniversară a unui elev de clasa a II-a, organizată în timpul orelor, la o școală din județul Bacău. Animatoare, șampanie, cântăreață de muzică populară, probabil delicatese dulci și cine mai știe ce…

Petrecerea a fost în a doua jumătate a lunii ianuarie, dar povestea a prins amploare săptămâna trecută, lăsându-se cu demiterea directorului și multe comentarii acide la adresa lui, a profesorilor din școală, la adresa părinților organizatori și în general la adresa școlii.

Mulți și-au amintit cu nostalgie dar și nițel năduf de punguța în care duceau bomboanele vărsate să-și servească colegii de clasă în pauză, după ce aceștia îi cântau tradiționalul cântec, cu ochii lipiți de ambalajul bomboanelor. Vă dați seama că cei care au astfel de amintiri sunt trecuți bine de patruzeci de ani, adică cei mai mulți sunt bunici și nu părinți.

Pentru că se pare că, părinții de astăzi nu s-au mirat de organizarea petrecerii de la școală, ci cei mai mulți de fastul ei. Cum credeți că au reacționat pe rețelele de socializare? Cam așa… „Dar ce ne facem cu părinții care nu își permit să facă o surpriză asemănătoare, tot la școala copilului. Vă dați seama cu cât patos povestesc acasă părinților și totodată rugându-i să le promită că și ei vor să aibă parte de asa ceva… Ce ziceți?” Un altul a ținut să marcheze diferențele din ce în ce mai mari între posibilitățile financiare ale părinților… „Când unii copii abia au bani de pachet, alți părinți aleg să epateze, aducând mâhnire în sufletele copiilor cu mai puține posibilități”.

Poate sunt eu deplasată… dar chiar asta să fie adevărata problemă? Că ceilalți mici își vor dori și ei o petrecere pe cinste la școală, iar părinții nu vor avea resursele necesare? Oare rezolvarea problemei să fie chiar demiterea directorului? Dacă mă întrebați pe mine, directorul habar nu a avut că e ziua fiului primarului din comună. Habar n-a avut că e cu șampanie, cu animatori și cântăreți. Cât o fi el de director, nu știe tot ce se întâmplă în toate sălile de clasă… Asta dacă nu cumva a fost invitat și el la petrecere…Altfel, managerul clasei e chiar învățătorul. El este cel care știe sărbătoriții, el este cel care impune decența chiar și în sărbătorile aniversare, el este cel care le comunică părinților care sunt limitele și cât de tare și mult poate copilul să sufle în tort.

Dacă nu e așa, dacă învățătorul nu reușește să agreeze cu părinții reguli de respectat de toți, de la vlădică la opincă – și nu mă refer aici doar la reguli aniversare- înseamnă că are și el o problmeă. Mare! Nu doar directorul școlii, nu doar părinții.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/02/13/doza-de-educatie-concentrat/

 

 

comments

comments