full screen background image

Teodor Corban, vocea VIVA FM, rămâne viu pe frecvențe

Pe 16 mai 2016, în ziua lansării postului de radio VIVA FM Iași, pe frecvențe răsuna o voce hotărâtă, cu un puternic impact în cinematografie și în teatru… Vocea actorului de o notorietate care ne face să pălim – ieșeanul Teodor Corban. A acceptat. A crezut în noi. Iar vocea îi răsună și acum, la fel de puternică și hotărâtă, pe frecvențele VIVA FM.

Am fost onorat și fericit să fiu cooptat în acest proiect îndrăzneț și frumos. Eu am mai colaborat cu alte radiouri, iar de data asta, VIVA FM m-a promovat la rangul de voce. Am îmbrățișat proiectul lor, pentru că am văzut că este mult entuziasm, multă bucurie, multă bucurie și este un aer fresh în jurul meu”, spunea atunci actorul Teodor Corbon, vocea radioului nostru.

La deschiderea studioului VIVA FM de la Iași, a fost prezent și fizic alături de noi, fiind astfel și primul invitat al nostru.

O felie de viață

De atunci am păstrat o colaborare frumoasă. Nu l-am cunoscut doar pe frecvențe, ci l-am urmărit în filme și l-am admirat pe scene de teatru. Adesea îl contactam să ne vorbească despre noile proiecte. Ne răspundea mereu cu același entuziasm.

Credea în oameni pasionați, cu dorințe și proiecte de suflet. Scoatem din arhiva noastră unul dintre scurtele interviuri pe care ni le-a acordat. Ne povestea despre pelicula „Umbra”, debutul în regia de lungmetraj al lui Dorian Boguță, film în care Teodor Corban a avut rolul unui polițist. În final, ne mărturisește cum s-a împăcat actorul de film Teodor Corban cu actorul de teatru Teodor Corban:

Un lucru știm sigur… Va rămâne viu pe frecvențele VIVA FM.

Drum lin spre Lumină, Maestre!

Biografie | O viață dedicată publicului

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului ‘V. I. Popa’ din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa.

Din 1989 este actor al Teatrului Național din Iași unde a întruchipat peste 60 de personaje, majoritatea principale: Gogu din Proştii sub clar de lună de Teodor Mazilu, Dobrişor în Aceşti nebuni făţarnici de Teodor Mazilu, Edek în Tango de Slawomir Mrozeck, Nae Girimea în D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, Coana Chiriţa în Chiriţa în provinţie de Vasile Alecsandri( un spectacol cu peste 100 de reprezentații), Profesorul în Lecţia de Eugen Ionescu, regia: Ion Sapdaru, 1998, Menasha în Teibele şi demonul ei de Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, Fundulea în Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, Tartuffe în Tartuffe de Molière, Lopahin în Livada de vişini de A. P. Cehov, Biedermann în Biedermann și incendiatorii, Peter Stockmann din Un duşman al poporului de Arthur Miller, Ridolfo din Cafeneaua de Carlo Goldoni. Gunoierul – „Gunoierul” de Mimi Brănescu, Aleksandr Vladimirovici Serebreakov din Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Nunzio din Terminal: Brazilia de Spiro Scimone, ultimul său rol în teatru, în anul 2022.

Teodor Corban a fost actorul pe care au pariat cu succes numeroși regizori – de la Silviu Purcărete la Claudiu Goga, de la Alexander Hausvater la Ion Sapdaru, de la Alexandru Dabija la Ovidiu Lazăr, de la Sorana Coroamă la Irina Popescu Boieru, de la Felix Alexa la Cristian Hadji-Culea.

Ascensiunea sa meritată din lumea filmului, începută cu rolul lui Jderescu din A fost sau n-a fost (premiu special de interpretare la Cottbus) a continuat cu interpretările de referință din scurtmetrajul De azi înainte (premiul UCIN pentru interpretare masculină), Aferim! (Ursul de Argint pentru film și nominalizare pentru actor la Berlinala din 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în 2016) şi Un etaj mai jos (premiu pentru cel mai bun actor la festivalul de Film European de la Sevilla- 2015, film selectat secţiunea „Un Certain Regard” – Cannes 2015).

 

 

comments

comments