Pe repede înapoi (PRI) – Dacă e 22 decembrie, nu putem să nu ne referim la o zi care a însemnat dărâmarea regimului comunist din România și care păstrează, încă, unele aspecte neclare.
În anul 1989, deși ministrul Apărării VASILE MILEA îl asigurase pe președintele NICOLAE CEAUȘESCU că mişcarea de stradă a fost reprimată şi că zona centrală a Capitalei a fost degajată de manifestanţi, situația degenerează rapid.
Dis de dimineață, zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale pornesc spre sediul Comitetului Central şi spre Piaţa Universităţii, locul în care, cu câteva ore înainte, armata trăsese în manifestanţi.
Barajele instalate pentru a împiedica accesul sunt inutile, afluența populației fiind de neoprit.
Cu puţin înainte de ora 10, CEAUȘESCU este informat că ministrul Apărării s-a sinucis în propriul birou, după ce ceruse pistolul unui aghiotant.
O anchetă ulterioară, realizată prin exhumarea cadavrului, a concluzionat că MILEA s-a sinucis într-adevăr și că nu a fost asasinat.
Șocat de veste, CEAUȘESCU convoacă o ședință-fulger, în care îl acuză pe MILEA de înaltă trădare și anunţă că, din cauza situaţiei extrem de grave, preia conducerea armatei şi instituie starea de necesitate în întreaga ţară.
Rupt de realitate, el interzice întrunirea în grupuri mai mari de 2 persoane, deși la acea oră, în centrul Bucureştiului, se aflau peste 100 mii de oameni.
În lipsa reacției din partea Armatei și Securității, manifestanţii ocupă piaţa din faţa Comitetului Central, forţează uşile masive ale clădirii şi intră în interior.
Noul ministru al Apărării, VICTOR STĂNCULESCU, ordonă tancurilor să se retragă în unitățile militare.
Deposedați de putere, NICOLAE și ELENA CEAUȘESCU sunt conduși pe acoperişul clădirii, de unde îi preia elicopterul condus de pilotul prezidențial VASILE MALUȚAN.
Alături de ei, în elicopter urcă 2 ofițeri din garda de corp, precum și EMIL BOBU și MANEA MĂNESCU.
De pe acoperișul Comitetului Central, în huiduielile mulțimii, cuplul CEAUȘESCU este transportat la reședința de la Snagov, unde telefonează câtorva primi-secretari de județe, pentru a se interesa de situațiile de acolo.
Bucureștiul dă în clocot, populația este în stradă și cere demisia președintelui și a Guvernului.
Demonstranții iau cu asalt Televiziunea lăsată fără pază, iar cu câteva minute înainte de ora 13 poetul MIRCEA DINESCU și actorul ION CARAMITRU sunt primii care se adresează în direct țării cu un scurt mesaj.
În acest timp, CEAUȘESCU cere pilotului elicopterului să fie dus la Pitești, dar pe drum este anunțat că spațiul aerian a fost închis și ar putea fi doborâți de artileria antiaeriană.
Este momentul în care se declanșează un război electronic în întreaga țară, pe ecranele radarelor fiind mii de ținte care par să vină din exterior.
După ce aterizează în apropierea unității militare Boteni, cuplul CEAUȘESCU și gărzile de corp se îmbarcă, pe rând, în 3 autoturisme, ajungând în final la Centrul pentru Protecția Plantelor de lângă Târgoviște.
De acolo, sunt preluați de un echipaj de Miliție și duși la o unitate militară.
La Televiziune, informațiile prezentate de redactori, de reprezentanți ai Armatei și de revoluționari crează haos.
Fie că se vorbește de atacarea unor spitale, de aruncarea în aer a barajelor sau de otrăvirea apei potabile, vinovații nominalizați sunt aceiași: securiștii sau teroriștii.
Dintre cei care se perindă la microfon, atrage atenția prin siguranță și detașare ION ILIESCU, care se poziționează în postura de viitor conducător atât la televiziune, cât și în balconul Comitetului Central, vorbind populației.
Orele serii aduc declanșarea așa-numitului fenomen terorist, care va face sute de victime.
Concluziile ulterioare se bat cap în cap: în timp ce Parchetul Militar susține că focurile de armă au fost declanșate în special de Armată, interesată să abată atenția de la faptul că ostașii au tras în popor la Timișoara și București, cercetătorii arhivelor spun că teroriștii au fost cadre de Securitate, care acționau în baza unui plan dinainte stabilit.
Și tot în seara de 22 decembrie 1989, la televiziune era anunțată arestarea soților CEAUȘESCU, după care ION ILIESCU citea proclamaţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale către popor.
Bogdan Diaconiţa
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/12/19/pri-premiera-filmului-titanic-1997/