full screen background image

PRI: Premiera filmului Titanic (1997)

Pe repede înapoi (PRI) – Rubrica de astăzi nu ne duce foarte mult înapoi în timp, ci doar până la granița secolului actual.

Pe 19 decembrie 1997 avea loc, în America de Nord, premiera filmului Titanic, în regia lui JAMES CAMERON.

Povestea de dragoste care îi avea în rolurile principale pe LEONADO DI CAPRIO și KATE WINSLET se suprapunea tragediei celui mai mare vapor din istorie, petrecută la începutul secolului trecut.

Pentru crearea unei atmosfere cât mai autentice, a fost folosită chiar o machetă a Titanicului, amplasată într-un port din Mexic.

În plus, creșterea impactului emoțional a fost dată și de secvențele create în mod veridic pe calculator.

Toate aceste dorințe regizorale au dus la creșterea semnificativă a costurilor, așa încât, în 1997, filmul Titanic a fost considerat cel mai costisitor din istorie, cu un buget de 200 de milioane de dolari.

Dar și rezultatele au fost pe măsură: nu mai puțin de 11 premii Oscar câștigate și încasări din bilete care au depășit 2 miliarde dolari.

Criticii de film sunt de acord că actorii din rolurile principale au cunoscut celebritatea mondială în narațiunea naufragiului, rolurile ulterioare nemaiavând același calibru.

Sau, altfel spus, spectatorii au fost atrași nu numai de veșnicul renume al epavei din Oceanul Atlantic, cât mai ales de povestea de dragoste dintre 2 tineri din medii sociale diferite, pentru care Titanicul a însemnat iubire și, totodată, moarte.

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments