full screen background image

Orășelul din turtă dulce- unic în România

O lume fantastică despre care citim în basme sau pe care o vedem în benzile desenate, a fost creată de o familie de cofetari din Botoșani.

Palate dulci, de cleștar, căsuțe din turtă dulce, cu glazură colorată, pereți din biscuiți, acoperișuri din pufarini, carusel mobil și personaje din marțipan și arome care te fac să vrei să le mănânci pe toate deodată!
O lume de poveste în care cei mici, dar și adulții, în egală măsură se pierd chiar din primele secunde!

Florin Buhaciuc și soția sau au făcut primul castel pe vremea când el era șef cofetar în Anglia. Pasiunea lor pentru dulciuri, inspirația de peste hotare, orele întregi de muncă, și mai ales dorința de a aduce magia în ochii celor mici, au dat naștere acestui proiect unic în România.

Turta dulce e unul dintre cele mai îndrăgite deserturi ale Sărbătorilor de iarnă și nu numai. Așa cum era de așteptat, turta dulce are o îndelungată istorie, prima formă a ei fiind întâlnită încă de la grecii și egiptenii antici, care o foloseau în tot felul de ceremonii. În Europa, adevărata turtă dulce și-a făcut însă apariția în secolul 11, când Cruciații au adus-o din Orientul Mijlociu, prezentând-o bucătarilor aristocraților, care au început să o reproducă și să experimenteze cu rețetele. Pe măsură ce ghimbirul și alte mirodenii au devenit din ce în ce mai accesibile maselor largi, turta dulce a început să capete popularitate.

Astăzi, turta dulce este un desert făcut la cuptor, care conține ghimbir și, câteodată, scorțișoară, cardamon și anason, fiind îndulcit cu o combinație de zahăr brun, sirop de porumb sau miere.

Prepararea turtei dulci e considerată o adevărată artă în orașe precum Nuremberg, Ulm și Pulsnitz (Germania), Torun (Polonia), Tula (Rusia), Pest (Ungaria), Pardubice și Praga (Cehia), Lyon (Franța) – aici există bresle de turtă dulce, oficializate de autorități încă din Evul Mediu. Colecții antice de turtă dulce sunt prezente în muzeele din Torun și Ulm.

Casele de turtă dulce au devenit populare în Germania secolului 19, după ce Frații Grimm au publicat colecția lor de basme care includea povestea Hansel și Gretel.

 

Vă recomandăm să citiți și:

În ajun de Moș Nicolae, Gașca Zurli lansează un nou cântec de Crăciun – ,,Colindăm”

comments

comments