full screen background image

PRI – Serviciu de telefonie prin satelit (1998)

Pe repede înapoi (PRI) – Comunicațiile moderne, așa cum le știm astăzi, au avut un moment de dezvoltare explozivă într-o zi de 3 noiembrie, la sfârșitul secolului trecut.

În anul 1998, compania americană de telecomunicații “Iridium” lansa pe piață primul serviciu de telefonie via satelit.

Acesta funcționa prin intermediul unei rețele de sateliți artificiali, care înlocuiau antenele terestre utilizate de un telefon mobil convențional.

Semnalul transmis de telefon era preluat de satelit, care-l retransmitea apoi la o stație de la sol.

Principiul – simplu în teorie, dar dificil de pus în practică din cauza cheltuielilor exorbitante – a egalizat calitatea comunicațiilor: practic, devenea la fel de facil și rapid să vorbești cu un prieten din orașul învecinat sau să dai telefon la capătul lumii.

“Iridium” asigura acoperirea globală, inclusiv pe suprafața oceanelor și în regiunile polare, datorită celor 66 de sateliți plasați pe orbita joasă.

Ca un element de design, primele telefoane via satelit aveau dimensiuni duble față de smartphoneurile de astăzi și acumulatori care se descărcau în numai două ore.

Dar toate acestea se întâmplau pe 3 noiembrie 1998.

În zilele noastre, aproape că nu putem concepe viața fără comunicații mult mai performante, care includ atât telefonie, cât și internet.

Iar viitorul va fi, cu siguranță, extrem de ofertant din acest punct de vedere!

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/11/02/pri-prima-propagare-de-worm-pe-internet-1988/

comments

comments