full screen background image

Val de viroze la Iași. Recomandările medicilor

Medicii recomandă vaccinarea anti-gripală, după ce în ultimele săptămâni, cazurile de viroze respiratorii au crescut foarte mult la Iași, dar și în celelalte județe, mai ales în rândul copiilor.

S-au înregistrat 5.559 de cazuri de infecții respiratorii acute. Vorbim despre o creștere cu aproximativ 40%, deci mai multe cazuri față de săptămâna anterioară. De asemenea, în săptămâna menționată au fost raportate 169 de internări cu 15 mai puține față de săptămâna anterioară. Infecții virale ale căilor respiratorii superioare la capitolul internări sunt 97, iar pneumonii 72. Conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie când a existat un debut al acestei campanii și până în prezent, s-au vaccinat 50.000 de persoane”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Iași.

Vaccinarea antigripală este gratuită pentru bolnavii cronici, persoanele trecute de 65 de ani, copii, gravide și cei care fac parte din personalul medical.

Virusul respirator sincițial (VSR) este un virus implicat în infecții ale tractului respirator inferior atât la sugar, cât și la copilul mic, care poate pune în pericol viața acestora.

Infecțiile respiratorii severe determinate de VSR reprezintă un pericol real pentru copiii din categoriile vulnerabile, iar la debutul sezonului infecțiilor virale, medicii specialiști atrag atenția asupra pericolului pe care în reprezintă acest virus.

Dintre bolile infecțioase, pneumonia reprezintă cauza principală a mortalității la copii, iar VSR determină aproximativ 28% din toate episoadele de infecții acute de tract respirator inferior și până la 22% din totalul deceselor la copiii mici. Virusul reprezintă principala cauză de otită medie virală la copii și principala cauză de respirație șuierătoare la copiii mici. La nivel global, infecțiile acute de tract respirator inferior rămân una dintre principalele cauze de mortalitate și morbiditate la copiii sub 5 ani”, a declarat conf. univ. dr. Alina Luca, medic primar pediatru și cardiologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

comments

comments