full screen background image
Primăria

Primăria este obligată să primească cele 9 tramvaie, deși nu are infrastructura

Primăria municipiului Botoşani va primi tramvaie noi, deşi a renunțat la proiectele de modernizare a transportului în comun cu acest mijloc și a început chiar să scoată calea de rulare.

Primăria Botoşani nu a reuşit însă, în doi ani, să adjudece un câştigător, din cauza costurilor subevaluate.

În această primăvară, după trei ani de la semnarea contractului de finanţare, edilii au constatat că întreaga cofinanţare este prea costisitoare şi nu mai au timp să finalizeze investiția în termenul stabilit în contract, aşa că au renunţat, efectiv, la transportul în comun cu tramvaiul.

Numai că procedurile de achiziţie a tramvaielor, iniţiate de Ministerul Dezvoltării, nu au mai putut fi oprite.

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani:

Cele 9 tramvaie alocate municipiului Botoșani pentru transportul public urban de călători au o valoare estimată de 72 de milioane de lei.

Dacă municipiul Botoșani refuză tramvaiele pentru că nu are infrastructura necesară, Uniunea Europeană aplică corecții financiare care se pot ridica la câteva milioane de euro.

Situația putea fi evitată dacă Primăria Botoșani ar fi intrat singură în achiziție publică pentru cumpărarea tramvaielor.

Ministerul Dezvoltării a hotărât în 2018 să efectueze o achiziție centralizată, pentru toate localitățile care au accesat proiecte europene pe această axă.

Primăria vrea să achiziționeze 40 de autobuze electrice care să circule pe cele 2 trasee pe care circulau tramvaiele. Acestea vor fi date în gestiune operatorului privat care are contract pentru transport cu Maxi Taxi până în anul 2026.

Vă recomandăm să citiți și:

comments

comments