full screen background image

PRI: Incident la Adunarea Generală a ONU (1960)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 12 octombrie poate rămâne în amintirea colectivă printr-un incident diplomatic petrecut la înalta tribună a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

În anul 1960, președintele sovietic NIKITA HRUȘCIOV se descălța și lovea cu pantoful în masă, în semn de protest față de o serie de acuzații adresate Uniunii Sovietice.

Concret, un oficial filipinez i-a acuzat pe sovietici de dublu standard, deoarece condamnau cu putere colonialismul american, în timp ce ei înșiși dominau total Europa de Est.

La auzul acestor cuvinte, HRUȘCIOV i-a strigat vorbitorului că este un lacheu lingușitor al imperialiștilor americani, după care și-a scos pantoful și a început să lovească cu el în birou.

Comportament impulsiv al lui HRUȘCIOV i-a lăsat mască pe cei prezenți, dar luările de poziție au urmat tipicul acelor vremuri: aliații americani și sovietici au luat cuvântul pentru a-și apăra tabăra proprie și pentru a o ataca pe cea adversă.

Privind astăzi evenimentele cu detașare, ne dăm seama că episodul jenant din ședința ONU a fost determinat de tensiunile tot mai mari dintre blocurile comunist și capitalist, perioada respectivă fiind marcată de o continuă cursă a înarmărilor și de conflicte militare pentru deținerea supremației în numeroase zone.

Dar violența cu care a răbufnit președintele sovietic pe 12 octombrie 1960 nu avea să-i folosească prea mult!

După numai 4 ani, el va fi înlăturat de la putere de colegii de partid care se temeau că își vor pierde privilegiile și controlul politic.

Totuși, spre deosebire de unii dintre predecesorii săi înfrânți în luptele de conducere, NIKITA HRUȘCIOV a scăpat cu viață, adică nu a fost asasinat, ci pensionat și ținut sub strictă supraveghere.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/11/pri-prima-misiune-spatiala-cu-oameni-la-bord-1968/

comments

comments