Primăria Municipiului Fălticeni, Asociaţia Cultul Eroilor “Regina Maria” – Filiala Judeţeană Suceava şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni organizează, în perioada 22-24 septembrie 2022, manifestări dedicate omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri.
PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR
22 septembrie 2022, ora 13:00 – la sediul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni
· Simpozionul “Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”
· Prezentarea filmului documentar “Eroul necunoscut”
23 septembrie 2022 – decorarea veteranilor de război
24 septembrie 2022, ora 11:00 – la statuia “Grănicerul”, Fălticeni
· Ceremonial militar și religios
· Depuneri de coroane din partea instituțiilor și asociațiilor participante
· Defilarea subunităților de elevi de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni și Colegiul Militar Național “Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cu participarea fanfarei militare a Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt” Iași
· Survolarea zonei de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române, din cadrul Bazei 95 Aeriene “Alexandru Șerbănescu” Bacău
· Program artistic prezentat de Grupul “Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni
Manifestările sunt organizate în cadrul parteneriatului încheiat între Primăria Municipiului Fălticeni şi Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, care are ca scop organizarea și desfășurarea de activități pentru comemorarea și cinstirea faptelor de eroism din anul 1917 ale militarilor grăniceri și dorobanți încartiruiți în cazarma din municipiul Fălticeni, în confruntarea cu trupele rusești care în retragerea lor dezoganizată de pe front, au încercat să ocupe și să vandalizeze orașul Fălticeni.
Statuia Grănicerului care veghează într-un genunchi, cu arma într-o mână și cu cealaltă streașină la ochi, este opera sculptorului Teodor Burcă.
Monumentul a fost dezvelit în anul 1922, devenind în timp un simbol al oraşului Fălticeni.
Lupta de la Spătărești s-a desfășurat în perioada 14/27 ianuarie-15/28 ianuarie 1918, fiind o continuare a Luptei de la Pașcani și a avut ca rezultatdezarmarea trupelor ruse aflate în retragere, din flancul nordic al Frontului român.
În luptă au fost angajate forțele Regimentului 2 Grăniceri române și rămășițe ale unităților Corpului 2 Armată rus.
Dezagregarea armatei ruse după Revoluția din Octombrie 1917 a determinat părăsirea Frontului român de aproape totalitatea marilor unități ale fostei armate țariste, care au început o mișcare dezorganizată de întoarcere pe teritoriul rusesc.
“Toate drumurile Moldovei erau acum pline de cete de soldați, fugari de pe front, frânturi de unități fără șefi, sau cu șefi aleși dintre ofițeri inferiori ori dintre soldați, ducând cu ei arme, tunuri, cai, vehicule și fondurile statului. Unii luau cu asalt trenurile, grămădindu-se unii peste alții pe acoperișurile vagoanelor, pe scări, pe tampoane, devastând gările si vagoanele, amenințând cu armele pe mașiniști și pe funcționari. Alții mergeau în coloane mai mari sau mai mici pe șosele, dedându-se la tot felul de neorânduieli și excese, și vânzând în alte sate produsul prădăciunilor făcute aiurea. Pentru a-și ușura drumul și a câștiga bani, începură să vândă mai pe nimic efectele militare, arme, cai și chiar tunurile! Moldova cunoscu astfel o nouă calamitate, aceea a retragerii unei armate dezorganizate.”
În fața acestei situații, Marele Cartier General român a dispus o serie de măsuri care vizau: ocuparea sectoarelor de front părăsite de trupele ruse de către trupe române, împărțirea teritoriului Moldovei în zone militare aflate în responsabilitatea unor mari unități române și instituirea unor puncte de control și îndrumarea a circulației, pentru dezarmarea trupelor ruse și asigurarea deplasării acestora către graniță, în mod organizat.
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/09/13/cel-mai-mare-camin-studentesc-din-romania-se-va-construi-la-suceava/