full screen background image

Campania „La noi acasă-i meserie!”, la Siret

La Colegiul “Lațcu Vodă” Siret s-a desfășurat, astăzi, dezbaterea de presă dedicată campaniei “Europa în regiunea mea: La noi acasă-i meserie!”.

Evenimentul organizat de Agenția de Dezvoltare Nord-Est și Uniunea Europeană s-a bucurat de prezența lui VASILE ASANDEI – director general ADR Nord-Est, FLORIN RUGINĂ – Unitatea Comunicare, Direcția Generală Politică Regională și Urbană de la Comisia Europeană, alți reprezentanți ai ADR Nord-Est, elevi şi foşti elevi ai Colegiului “Lațcu Vodă”.

Tema principală a fost prezentarea realizărilor implementate la Siret cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, împreună cu beneficiile pe care acestea le aduc comunității atât în orașul Siret, cât și în regiunea Nord Est.

Alături de proiecte, au fost prezentate detalii despre activitățile planificate cu publicul în cadrul campaniei de comunicare “La noi acasă-i meserie!”

Campania de comunicare include o serie de experiențe și demonstrații practice, evenimente în aer liber, precum și activități creative la clasă cu scopul de a apropia tânăra generație, și în general familiile din regiune, de ceea ce înseamnă meserie.

Astfel, în data de 3 octombrie este programat un eveniment interactiv pentru elevii de la Colegiul Tehnic Lațcu Vodă din Siret, în cadrul căruia elevii de la specializarea mecanică auto vor experimenta practic o serie de demonstrații tehnice susținute de Titi Aur, specialist în mecanică și reputat pilot de raliuri.

Activitățile campaniei includ și momente în aer liber, organizate în zona râului Siret, modernizată cu invesții europene. În data de 7 octombrie are loc o demonstrație sportivă cu o ambarcațiune de tip schiff, pe Siret, oferită de vicecampionul olimpic la canotaj Mugurel Semciuc, în prezența și sub atenta coordonare a doamnei Elisabeta Lipă, marea campioană olimpică la canotaj, care va onora orașul Siret cu prezența sa.

Pe 19 octombrie se va organiza un atelier de meșteșuguri pentru copiii de la grădinița Luminița, în cadrul căruia cei mici vor învăța să confecționeze brățări tradiționale sub îndrumarea unui artizan local. Tot pentru copiii de la grădinița Luminița, elevii de la secția textile din cadrul colegiului Tehnic Lațcu Vodăîși vor arăta măiestria confecționând o serie de accesorii specifice unor meserii, care vor fi oferite celor mici, în cadrul evenimentului.

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Colegiul Tehnic Lațcu Vodăa fost transformat într-o instituție de învățământ modernă, unde cei 560 de elevi care studiază aici în fiecare an au acum oportunități să-și construiască o carieră, învățând o meserie chiar la ei acasă. Această realizare va avea un impact benefic nu numai asupra locuitorilor din Siret, ci asupra întregii regiuni Nord-Est a României. Colegiul devine, astfel, un hub educațional capabil să atragă talente din întreaga regiune, cu o contribuție substanțială la un obiectiv-cheie: asigurarea forței de muncă calificate, în viitor, și îmbunătățirea calității vieții într-un mod durabil. Modernizarea colegiului a presupus construirea unei clădiri noi, în care acum funcționează un amfiteatru, laboratoare specializate și ateliere dotate cu echipamente didactice de ultimă generație pentru specializările în care se pregătesc viitorii meseriași: tehnician în industria textilă, tehnician transporturi, mecanic auto și maistru electromecanic auto.

 

Un alt exemplu de investiție în educație, de succes, destinat preșcolarilor de data aceasta, este cel care vizeazăreabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței Luminița. Investițiile în singura unitate de acest tip din oraș sporesc nivelul de participare la educația timpurie a copiilor din Siret și creează perspective luminoase pentru familiile cu copii mici. Au fost reabilitate cele două corpuri de clădire existente, atât exterior, cât și interior, creându-se cadrul prielnic desfășurării activităților educaționale, celor peste 200 de copii care frecventează această unitate de învățământ preșcolar. Grădinița a fost dotată cu mobilier și echipamente didactice moderne și prietenoase, ceea ce va crește atractivitatea instituției în rândul părinților și preșcolarilor și va motiva cadrele didactice spre performanță.

Revitalizarea zonei urbane din jurul lacului de acumulare Siret-Rogojeștiși a terenurilor degradate de pe strada Sucevei oferă o gură de aer proaspăt comunității locale.Suprafața spațiilor verzi din orașul Siret a fost extinsă cu peste 21.000 metri pătrați, iar zonele noi amenajate au fost dotate cu mobilier urban, facilități de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate. Spațiile verzi nou create contribuie atât la sprijinirea obiectivelor locale privind durabilitatea, cât și la calitatea vieții locuitorilor și a vizitatorilor orașului.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/09/21/gala-turismului-descopera-nord-est-22-24-septembrie/

comments

comments