full screen background image
Salonul international de arta naiva

Salonul Internațional de Artă Naivă: explozie de culoare și talent

Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”a ajuns la ediția a IX-a.

Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013.

Inițiativa a aparținut regretatului etnograf Margareta Mihalache iar evenimentul a ajuns la ediția a 9-a.

Iustina Irimia Cenușă, manager:

Daliana Bejan, referent:

La ediția din acest an au răspuns invitației 54 de artiști naivi, cei mai mulți din România. Lor li s-au alăturat și alți artiști din Franța, Italia, Israel, Finlanda, Brazilia și  Portugalia.

Hevrona MALKI – Israel:

 

 

Conform regulamentului, fiecare participant expune câte 3 lucrări. Astfel, prin cele 162 de creații, holul Casei Văsescu  este, pur și simplu inundat de culoare.

Felicia Maxim, critic de artă:

Vineri, la Salonul Internațional de Arta Naivă de la Botoșani, au avut loc și două lansări de carte. Este vorba despre: Albumul Culoare și  mister – realizat de Calistrat Robu și Catalogul Expozițional al Centrului de Creație Botoșani-  Veșnicia s-a născut la sat, semnat de Gheorghe Axintioaie.

Calistrat Robu:

Steliana Băltuță, etnograf:

Arta naivă a făcut Botoșaniul cunoscut  la nivel mondial în 1984, când “World Encyclopedia of Naïve Art”, apărută la Londra, consemna apariția, în acest oraș, a unui salon de artă naivă, primul organizat la un astfel de nivel în întreaga lume.

Salonul rămâne deschis până la sfârșitul acestei luni.

 

Vă recomandăm să citiți și:

Expoziția de artă plastică: „100 de ani… Ion Murariu, restituiri în culoare”

comments

comments