Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”a ajuns la ediția a IX-a.
Pornind de la personalitatea artistului naiv Gheorghe Sturza, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a reînviat această manifestare în anul 2013.
Inițiativa a aparținut regretatului etnograf Margareta Mihalache iar evenimentul a ajuns la ediția a 9-a.
Iustina Irimia Cenușă, manager:
Daliana Bejan, referent:
La ediția din acest an au răspuns invitației 54 de artiști naivi, cei mai mulți din România. Lor li s-au alăturat și alți artiști din Franța, Italia, Israel, Finlanda, Brazilia și Portugalia.
Hevrona MALKI – Israel:
Conform regulamentului, fiecare participant expune câte 3 lucrări. Astfel, prin cele 162 de creații, holul Casei Văsescu este, pur și simplu inundat de culoare.
Felicia Maxim, critic de artă:
Vineri, la Salonul Internațional de Arta Naivă de la Botoșani, au avut loc și două lansări de carte. Este vorba despre: Albumul Culoare și mister – realizat de Calistrat Robu și Catalogul Expozițional al Centrului de Creație Botoșani- Veșnicia s-a născut la sat, semnat de Gheorghe Axintioaie.
Calistrat Robu:
Steliana Băltuță, etnograf:
Arta naivă a făcut Botoșaniul cunoscut la nivel mondial în 1984, când “World Encyclopedia of Naïve Art”, apărută la Londra, consemna apariția, în acest oraș, a unui salon de artă naivă, primul organizat la un astfel de nivel în întreaga lume.
Salonul rămâne deschis până la sfârșitul acestei luni.
Vă recomandăm să citiți și:
Expoziția de artă plastică: „100 de ani… Ion Murariu, restituiri în culoare”