full screen background image

PRI: Este lansat modelul auto MINI (1959)

PRI (Pe repede înapoi) – Ziua de 18 august ne rămâne în amintire prin faptul că, în anul 1959, era lansată Mini – mica mașină de oraș, cu două uși, produsă de British Motor Corporation.

Vehiculele denumite Mark 1 erau asamblate în Marea Britanie și Olanda, aducând caracteristici interesante: balamale exterioare la uși, geamuri glisante și o grilă tip mustață.

Motorul avea o capacitate de 848 cmc, care permitea viteze de până la 116 km/h, dar ulterior avea să primească îmbunătățiri.

Suspensia se făcea cu ajutorul unor tuburi de cauciuc, care, însă, nu reușeau întotdeauna să atenueze șocurile.

Capacitatea oficială a mașinii era de 4 persoane, dar acestea stăteau înghesuite, lucru acceptat de la bun început de cumpărători, având în vedere distanțele scurte pentru care era proiectat autoturismul.

Lipsa portbagajului era oarecum compensată de buzunarele amplasate sub geamurile laterale.

Micul vehicul cu tracțiune pe față și 4 trepte de viteze manuale a fost bine primit de public, în special de tineri, care l-au preferat pentru călătoriile urbane deoarece putea fi condus și parcat cu ușurință și nici nu era costisitor de întreținut.

Pentru ca popularitatea să-i crească, producătorii l-au înscris în diverse competiții de raliu prin orașe, reușind să se impună de 4 ori la Monte Carlo.
Modelul Mini avea să fie produs de concernul britanic până în anul 2000, când a fost vândut grupului german BMW.

Evident, ulterior, designul și fiabilitatea vehicului au crescut în pas cu noile tehnologii, dar nostalgia începuturilor a rămas.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments