full screen background image

Doza de educaţie: Nemulțumiții Europei

Dacă ar fi să dăm crezare eurobarometrelor pe diferite teme, putem să afirmăm fără a greși că românii sunt cei mai cei, în tare multe privințe…
Sunt cei mai triști europeni, copleșiți de problemele de sănătate, de cele personale și de sentimentul că justiția își face treaba cum se cuvine doar în jumătate dintre cazuri.

Sunt cei mai nemulțumiți dintre locuitorii Uniunii Europene, când vine vorba de situația lor financiară. E drept că-și împart locul fruntaș la nemulțumire cu grecii, privind cu oarece invidie spre suedezi, pe care îi nemulțumesc prea puține când vine vorba de finanțe.

Sunt printre fruntași și când vine vorba de inegalitate, administrație publică și multe altele. Ai putea afirma, așa cum spune o prietenă a mea că… suntem niște triști, noi românii… și maxim de nemulțumiți.

E drept acum că motivele pentru care românii sunt nemulțumiți sunt în majoritate reale, atunci când vorbim la nivel de ministere, de politică, de administrație locală și națională. Iar lipsa luminiței de la capătul tunelului, care să te facă să crezi că ai șanse să devii mai sănătos, mai bogat sau corect judecat, te așază firesc în topul europenilor nemulțumiți.

Mă gândeam însă că, dacă avem prea puține instrumente de a schimba ceva în exteriorul nostru, poate ar fi bine să privim cu mai multă atenție spre noi. Pentru că un alt eurobarometru arată că românii sunt cei mai leneși europeni când vine vorba de activități sportive. Potrivit acestui studiu, 6 din 10 români nu fac niciodată sport. Ori este știut faptul că lipsa mișcării fizice practicată cu regularitate poate cauza probleme grave de sănătate: obezitate, probleme cardiovasculare, diabet, atrofierea mușchilor, probleme cu somnul. Se știe și faptul că sportul sporește nivelul de endorfine din organism, deci crește starea de bine și poate alunga nemulțumirea cronică de care părem cu toții molipsiți. Țările nordice, în care cetățenii se declară a fi fericiți în procentele cele mai mari, sunt și țările în care se practică într-o proporție covârșitoare sportul.

Acum, n-o fi sportul panaceul care îi va vindeca pe români de toate nemulțumirile, dar cu siguranță, dacă am încerca să nu mai fim primii la sedentarism, am spori șansele să coborâm și de pe podiumul nemulțumiților Europei.

 

 

prof. Maria Adriana Nichitean

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/08/17/doza-de-educatie-vacanta-si-temele/

comments

comments