DDE (Doza de educaţie) – De curând am citit un articol în mediul online care te învăța ce 6 lucruri să nu postezi despre tine pe rețelele de socializare, dacă nu vrei să afle ceilalți mai multe despre tine decât îți propui… De tipul cărților care te învață cum să găsești fericirea în 5 pași, cum să cucerești mai ușor un partener de gen opus sau cum să te lași de fumat… a la carte.
Cele sugerate în articol erau de bun simț de altfel, îndemnând la a nu mai oferi informații despre locația în care ești, cumpărăturile pe care le faci sau prânzul copios cu care te răsplătești la un moment dat.
Pe de altă parte, fiecare tip din cele 6 postări prezentate punea o etichetă implacabilă asupra utilizatorului rețelelor de socializare: dacă postezi unde te afli e semn că vrei să atragi atenția asupra ta, dacă îți mărești în permanență lista de prieteni e semn că nu te iubești suficient și suferi de lipsa încrederii în tine însuți, dacă scrii despre ceea ce simți prea des e semn că de fapt trăirile adevărate lipsesc din viața ta.
Cunosc pe cineva care se încadrează cu succes la toate cele 6 postări neinspirate. Care e fericită și postează locația de tot atâtea ori când iese cu prietenii în oraș, care se entuziasmează în fața unei farfurii ce dovedește măiestria bucătarului în culori și forme și-și împărtășește și cu ceilalți încântarea, care scrie destul de des despre propriile trăiri, dar și despre experiențele celorlalți. Cu toate aceste postări, dacă n-ai cunoaște-o personal și-ai urma rețeta citirii caracterului sugerată în articol, ai putea să-i faci un profil psihologic dezastruos, evitându-i compania de teama de a nu te molipsi de atâtea frustrări sau dimpotrivă, la întâlnirea cu ea, te-ai apuca de ședințe de consiliere din dorința de a o trata.
Dar cum o cunosc personal, chiar și după lectura articolului ce-ți propune lumină în descifrarea vieților altora prin urmărirea postărilor lor, mă bucur de prezența ei… exact cum este ea. Cu calități și defecte, cu bucurii și tristeți, cu frustrări și împliniri… ca mai noi toți. Fără etichete date de sociologi… ce țin la etichetă.
prof. Maria Adriana Nichitean
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/07/15/dde-timp-pentru-parinti/