full screen background image

Doza de educaţie: Timp pentru părinți

Vorbeam cu ceva vreme în urmă despre nevoia de relaxare, periodică, a mamelor. Pentru a putea funcționa normal, spre binele întregii familii. Bineînțeles că nu doar confortul psihic și fizic al mamelor este important atunci când vine vorba despre echilibrul de care are nevoie orice copil în familie. Căci mamele sunt doar jumătate a cuplului. Iar felul în care funcționează relația părinților are un impact deosebit asupra copiilor.

Trebuie să recunoaștem că în momentul în care apare un nou membru în familie, menținerea legăturii emoționale la același nivel ca și înainte, poate fi o provocare, căci timpul și răbdarea se împart acum nu numai la doi. Iar după ce anii încep să treacă, părinții constată că relația dintre ei a trecut pe pilot automat, singurele provocări venind de cele mai multe ori doar din partea copilului.

Iar calitatea relației de cuplu, afectează toate celelalte relații: cu prietenii, cu colegii de muncă și bineînțeles cu copiii familiei. Și tocmai din acest motiv adulții trebuie să-i acorde importanță. La fel de multă pe cât acordă relației cu copilul. Căci ea este sursă pentru principalele nevoi emoționale pe care le avem fiecare dintre noi: nevoia de a te simți protejat, important și iubit.

Și pentru că micii familiei sunt beneficiari direcți ai unei relații de cuplu sănătoase și puternice, e important să ne îndreptăm atenția și în această direcție. Un mediu în care cel mic se poate simți încrezător, dezvoltându-se armonios, este acela în care părinții au o relație stabilă și afectuoasă.

Și pentru că e rost de weekend zilele acestea cred că n-ar fi rău să ținem cont de câteva sfaturi noi, adulții familiei!

Deoarece cea mai săracă resursă a noastră este timpul, îl luăm de multe ori din curtea celor ce ne sunt cel mai aproape. Cu gândul că ei sunt mai toleranți decât alții. Poate n-ar fi rău ca de mâine să măriți porția de timp dăruită celor dragi. Cum? Reducând timpul în fața televizorului, computerului sau telefonului. Măcar pe final de săptămână. Iar timpul câștigat folosiți-l ieșind împreună în oraș. Bineînțeles că e necesar să înlăturați pe cât posibil consumatorii de timp ce ar putea apărea: alte rude, prieteni sau colegi de serviciu. Și o puteți face prin închiderea telefonului.

Și dacă tot ați reușit să fiți singuri, discutați despre voi. Nu doar problemele administrative ale familiei. Ci despre lucrurile bune care vi se întâmplă și despre cele mai puțin bune. Despre speranțele și dorințele prezente și viitoare, căci despre trecut nu e timp prea mult de vorbit. Și foarte important, vorbiți și despre felul în care se simte fiecare în relație. Observați lucrurile bune pe care le face celălalt și apreciați-le. În felul acesta le va continua cu și mai multă plăcere.

Deci weekendul acesta este dedicat părinților. Pentru relaxare în doi, spre binele celor mici din familie. Bineînțeles că doza de educație e necesară și în aceste situații! Chiar dacă cei mici nu sunt de față.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

 

comments

comments