full screen background image

Seceta afectează zeci de mii de ieşeni

Opt comune din nordul judeţului Iaşi sunt în pericol să rămână fără apă potabilă, după ce Lacul Hălceni a secat în proporţie de aproape 60%, aceasta fiind principala sursă de alimentare pentru zeci de mii de persoane din zonă. Râul Miletin, cel care alimentează Lacul Hălceni, a secat şi el, după ce în urmă cu trei ani a ieşit din albie şi a inundat toată zona.

În acest moment, pentru populaţie au mai rămas circa patru milioane de metri cubi de apă în barajul artificial format în Lacul Hălceni, iar consumul aproximativ într-o zi este cuprins între 60 şi 80 de mii de litri. Astfel, în cel mai optimist scenariu, oamenii din jurul comunei Şipote ar mai avea apă pentru circa 66 de zile.

Probleme din cauza secetei sunt în tot judeţul Iaşi, furnizorul ApaVital recomandând oamenilor să folosească apa doar pentru strictul necesar. În mai multe comune din judeţ, apa este dată după program, cel puţin până la finalul lunii iulie.

ApaVital a transmis utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creştere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă.

Compania a dat ca exemplu mai mulţi utilizatori din judeţ care au trimis plângeri pentru că nu îşi pot uda gazonul din curte, în ciuda faptului că ApaVital menţionase că, pentru refacerea rezervelor, utilizatorii ar trebui să folosească apa doar pentru strictul necesar.

Vă recomandăm să citiți și:

Testări pentru prevenirea cancerului de col uterin

Cele mai bune filme ale anului se văd la SFR 13

 

 

comments

comments