full screen background image

PRI: Premiera filmului A Hard Day’s Night (1964)

PRI (Pe repede înapoi) – Ziua de 6 iulie ne aduce în atenție un eveniment cinematografic care a stârnit interes mondial, deși actorii nu erau profesioniști.

În anul 1964 avea loc, la Londra, premiera filmului Beatles – A Hard Day’s Night, regizat de RICHARD LESTER.

Acesta a simțit oportunitatea uriașă oferită de faima trupei și i-a distribuit pe JOHN LENNON, PAUL McCARTNEY, GEORGE HARRISON și RINGO STARR într-o producție comercială de 87 de minute, dar și cu oarece valențe artistice.

Filmul prezenta 36 de ore din viața grupului, practic o derulare cosmetizată a activităților zilnice și a relațiilor interpersonale.

Pentru a crește atractivitatea narațiunii, în film au fost introduse personaje precum bunicul lui PAUL, polițiști, dansatori, managerul trupei, un director TV, angajații unui casino și chiar un însoțitor de tren.

Interesantă a fost și modalitatea de filmare, cu cadre realizate în mișcare și cu schimbări de imagini în ritmul muzicii.

La concurență cu partea video a fost cea audio, mai exact cele 11 fragmente de piese Beatles incluse în film, care se bucurau de succes enorm la acea vreme.

Filmul A Hard Day’s Night, cu un buget de numai 500.000 de dolari, a întrecut toate așteptările în materie de încasări, costurile fiind amortizate în decurs de numai două săptămâni.

Așadar, pe 6 iulie 1964, componenții Beatles, aflați la apogeul carierei, ajungeau și pe marele ecran cu o peliculă care îi entuziasma de-a dreptul pe fani și îi mai domolea pe critici.

Aveau să urmeze încă 6 ani în care rockerii britanici au avut la picioare lumea muzicală mondială.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/07/04/pri-postul-de-radio-europa-libera-incepe-sa-emita-1950/

comments

comments