full screen background image
Premiul

Premiul Național pentru traducerea și promovarea operei eminesciene, acordat post-mortem

Premiul Național pentru Traducerea și promovarea operei eminesciene a fost acordat, astăzi, post – mortem,  prof. univ. dr. Christina Zarifopol-Illias.

Aceasta a redescoperit, recuperat scrisorile dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle și le-a publicat, în anul 2000, în  volumul Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit, scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea.  Potrivit criticului Nicolae Manolescu, de la publicarea postumelor lui Eminescu nu a mai apărut nimic de o asemenea amploare şi însemnătate în bibliografia eminesciană.

Christina Zarifopol-Illias a avut o activitate intensă de promovare a limbii și literaturii române în Statele Unite ale Americii și a susținut printre altele, conferințe în țară și în străinătate, dar și Revista Glosse a Memorialului Ipotești.

Decernarea premiului a avut loc în cadrul Zilelor Eminescu  care au debutat cu un Te Deum și depuneri de coroane și au continuat cu masa rotundă Christina Zarifopol-Illias și studiile românești din străinătate.

 

La ora 15.00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a fost vernisată expoziției Dialog epistolar: Mihai Eminescu – Veronica Micle.  Reproducerea scrisorilor expuse este făcută cu acceptul Editurii Polirom din Iași după volumul Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit.

În cadrul Zilelor Eminescu, Memorialul Ipotești a organizat o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog, urmată de Semnale editoriale.

Astăzi, începând cu ora 19.00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani va susține spectacolul Același, altfel Eminescu.

 Manifestările se desfășoară până sâmbătă, inclusiv, la Ipotești

Pe 16-17 iunie, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, va avea loc Colocviul de exegeză literară. Anul acesta, ajuns la ediția a VI-a, colocviul are genericul In honorem D. Popovici – Ioana Em. Petrescu și este organizat în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Centrul de cercetare în filologie modernă al Facultății de Litere a Universității „Babeş-Bolyai” Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.

Lucrările colocviului se vor desfășura în trei secțiuni de comunicări științifice.

Pe 18 iunie, începând cu ora 20.00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești,  Teatrul Ararat din Baia Mare va lansa revista „Pe urmele lui Eminescu” și va susține spectacolul „Pe mine  mie… redă-mă”.

Vă recomandăm să citiți și:

Zilele Eminescu. Ediția iunie 2022, la Memorialul Ipotești
„O lume de lumini s-a stins”. Moartea lui Eminescu în presa timpului

comments

comments