full screen background image

Doza de educaţie – Vara asta e cu alegeri

DDE (Doza de educaţie) – Lunile de vară sunt sub semnul alegerilor pentru mulți. La ce liceu să merg, la ce facultate să merg? Pentru unii răspunsul e clar. Știu exact ce diplomă vor să țină în mână când vor finaliza liceul sau facultatea. Pentru cei mai mulți însă răspunsul e destul de nesigur, căci nu stă doar sub sabia notelor obținute la evaluările naționale de final de clasa a VIII-a sau de bacalaureat, ci și în bătaia vântului pentru că încă nu știu ce li se potrivește, la ce sunt cei mai buni, ce i-ar putea face să meargă la serviciu zâmbind în fiecare zi.

De ce nu știu toate astea? Unii pentru că n-au pus întrebări suficiente, alții pentru că nu au primit răspunsuri suficiente. Cui sau de la cine?! Adulților din jur, bineînțeles. Pentru că la 14 sau 15 ani biologic nu ești pregătit să iei decizii despre care să ai convingerea că sunt cele mai bune, așa cum lucrurile nu stau mult mai bine în această privință nici la 18 sau 19 ani. Asta nu înseamnă că adultul de lângă tine este singurul responsabil în privința alegerii, dar cu siguranță are un rol al naibii de important. Nu să-ți spună ce să faci, ci să te ajute să înțelegi mai bine cine ești, pe câte și care le poți face. Nu făcând ierarhii, ci provocându-te la reflecție…

Doar că reflecția aceasta în căutarea unor răspunsuri s-a întâmplat sporadic la școală. Prea puțini profesori au timp să stârnească altfel de întrebări decât cele legate de formule, structura eseului sau a atomului. Iar profesorul consilier școlar, copleșit de numărul mare al absolvenților dintr-o școală, preferă să aștepte să descoperi tu că ți-ar putea fi de folos în a te autodescoperi, drept care nu-i deschizi ușa niciodată în mulții ani de școală.

Și-atunci locul în care ai putea să reflectezi ar putea fi acasă. Asta în cazul în care părintele nu a fost prea ocupat cu serviciul, cu plata ratelor și programarea concediilor. Și cu puțin noroc ați putea lua decizia împreună, diplomat influențată tot de părintele căruia i-au trecut suficient de mulți ani cât să te cunoască cel mai bine din lume, apt fiind biologic și să ia decizii.

Dar, dacă nu ai norocul unei astfel de decizii luate împreună, nici la școală, nici acasă, o vei lua de unul singur sau influențat de rândurile celor din gașca ta care au făcut deja o alegere care crezi că ar putea să ți se potrivească și ție.

Ideea e că vrând, nevrând, vara asta e cu alegeri. Și bine ar fi ca adulții să-și găsească timp măcar pe ultima sută de metri, să cumpănească alături de copil, ca să nu mai fie nevoit apoi să răspundă tot el mai târziu la alt gen de întrebări…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/06/08/dde-o-alta-marie-cu-aceeasi-palarie/

comments

comments