full screen background image

PRI: Iohannis este primit de Donald Trump (2017)

PRI (Pe repede înapoi) – Pentru a rememora un eveniment important al zilei de 9 iunie, ne întoarcem puțin în timp, doar până în anul 2017.

Atunci, președintele KLAUS IOHANNIS era primit, la Washington, de omologul american DONALD TRUMP.

Întâlnirea de la Casa Albă s-a desfășurat pe durata a 45 de minute și s-a încheiat cu o conferință de presă comună.

Vizita președintelui IOHANNIS s-a întins pe parcursul a 6 zile, timp în care a purtat discuții referitoare la întărirea parteneriatului strategic, s-a întâlnit cu reprezentanții oamenilor de afaceri și ai comunității de români și a participat la Forumul Global al Comitetului Evreiesc American, prilej cu care a primit distincţia “Light Unto the Nations“, în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional în domeniile păcii, securităţii, democraţiei și promovării valorilor umane.

Dar – revenind la declarațiile de presă comune din data de 9 iunie 2017 – atât IOHANNIS, cât și TRUMP au afirmat că “relațiile economice, culturale și militare se vor dezvolta în beneficiul ambelor țări” și că „alianța națiunilor civilizate trebuie consolidată în lupta împotriva terorismului”.

În mod direct, președintele american l-a felicitat pe IOHANNIS pentru apărarea statului de drept și riposta la adresa corupției.

La rândul său, liderul român a reamintit avantajele celor 20 de ani de parteneriat strategic, adăugând textual că “România se află pe flancul de est al NATO şi ne bazăm pe parteneriatul dumneavoastră, pentru că nu putem să rămânem singuri în regiune, fără susținerea Statelor Unite”.

Referitor la amenințarea reprezentată de Rusia, IOHANNIS a afirmat că „trebuie să ne exprimăm în termeni foarte clari, simpli și direcți când vorbim despre Rusia, avem nevoie de dialog, dar avem nevoie și de o descurajare puternică”.

Revenind în prezent, putem observa că situația despre care vorbeau cei 2 președință a devenit și mai complicată, motiv de noi strategii pentru viitor.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2017/06/09/presedintele-iohannis-se-intalneste-vineri-cu-donald-trump/

comments

comments