O nouă oprire a Caravanei Centenarul Încoronării a avut loc pe 8 iunie, la Iași, chiar în orașul în care proiectul a fost lansat. După nouă evenimente prin țară, caravana care își propune să sărbătorească prin film cei 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a reunit la Palatul Copiilor din Iași peste 100 de elevi de la mai multe unități școlare din județul Iași, alături de profesori de istorie și științe socio-umane.
„Această Caravană a început la Iași. Așa cum toate momentele legate de Marea Unire încep la Iași. Asociația Artis ne-a pus la dispoziție un film documentar, care sperăm să vă îmbogățească sufletește și să vină în completarea a ceea ce ați studiat la clasă, dragi elevi”, a spus în deschidere prof. Eliza Ilie, Inspector școlar pentru Istorie și Științe Socio-Umane
Evenimentul a fost organizat în fosta Casă Cantacuzino-Pașcanu, unde Regina Maria și copii și-au găsit refugiul timp de doi ani, în timpul Primului Război Mondial. În deschidere, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a prezentat publicului detalii cu privire la contextul istoric în care orașul Iași a devenit capitală de război și gazdă pentru Familia Regală a României.
Cu prilejul acestei manifestări, elevii ieșeni au fost premiați de către Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru parcursul lor de cercetare în domeniul istoriei, în urma participării la concursurile organizate în acest an școlar.
Spectatorii prezenți la eveniment au putut descoperi părți ale istoriei prin intermediul cinematografiei, odată cu vizionarea a trei episoade din seria 5 minute de istorie, realizate de istoricul Adrian Cioroianu și a filmului documentar Ora Regelui – Inima Reginei, semnat de Camelia Csiki.
Proiectul este inițiat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, iar evenimentul de la Iași a fost organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Caravana cinematografică Centenarul Încoronării a ajuns în nouă localități din țară – Iași, Bicaz, Putna, Rădăuți, Suceava, Carei, Sighetu Marmației, Jibou și Oradea, urmând ca până în luna octombrie proiectul să ajungă în aproximativ 30 de locuri.
Proiectul marchează Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina pe plan cinematografic, pornind pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), împreună cu specialiști din lumea cinematografiei și istoriei. Scopul caravanei este acela de a stimula comunitatea în vederea consumului de produse culturale și de a intensifica dialogul intercultural, cu precădere pe tema Regalității.
Ambasadorii proiectului sunt: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).
Vă recomandăm să citiți și:
Ultimele opriri ale Centenarului Încoronării
Centenarul Încoronării, pe urmele Familiei Regale