full screen background image

Bucovina devine o destinaţie culturală de vară

Autorităţile locale pregătesc pentru județul Suceava un Calendar de vară deosebit, plin cu evenimente culturale de top și oferte turistice „de poveste” în Bucovina.

Festivalul Internațional “Ciprian Porumbescu”

Seria evenimentelor va începe pe 2 iunie, cu Festivalul Internațional “Ciprian Porumbescu”, care va fi cea mai mare manifestare culturală a verii din România.

Vom fi foarte multe surprize, de la juriul internațional și până la faptul că există în program și o componentă de creație, fiind deja lucrări înscrise din întreaga lume.

Programul Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”:

Joi, 2 iunie 2022, ora 19:00, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava: recital extraordinar Cvartetul Transilvan;

Vineri, 3 iunie 2022, ora 19:00, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava: recital extraordinar Cvartetul Ad Libitum;

Sâmbătă, 4 iunie 2022, ora 17:30, Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava: Festivitatea de premiere și Gala Laureaților; ora 19:00, Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor: Orchestra Metropolitană București, dirijor Daniel Jinga: Opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu;

Duminică, 5 iunie 2022, ora 18:00, Esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor Suceava: Recital extraordinar Croitoru Strings Virtuosi Orchestra.

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu” este o inițiativă culturală a Consiliului Județean Suceava, fiind realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

 

Județul Suceava va fi în această vară, din prima până în ultima zi, deosebit de atractiv și din punctul de vedere al evenimentelor culturale care vor avea loc în județ.

Toate evenimentele culturale care vor fi organizate în această perioadă vor completa oferta turistică pe care o are județul Suceava, prin brandul Bucovina, astfel încât turiștii care vor veni vara aceasta în zonă să aibă la dispoziție cât mai multe posibilități pentru petrecerea timpului.

“Deja ne pregătim și sunt foarte multe evenimente pentru această perioadă. Având în vedere că nu mai sunt restricțiile din pandemie, iar temerile legate de conflictul din Ucraina s-au mai estompat, județul Suceava este pregătit să reia seria de activități culturale și de promovare turistică la un nivel care să fie peste anul 2019.”, a declarat vicepreședinte Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă.

 

O nouă ediție a “Târgului de Sânziene”

Tot în luna iunie, de hramul Sucevei, va fi organizată o nouă ediție a “Târgului de Sânziene”, în care vor fi promovate meșteșugurile și tradițiile din județ, sub marca „Produs în Bucovina”.

La sărbătoarea orașului vor veni cu produsele lor artizani reprezentând meșteșugurile tradiționale – prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, prelucrarea pieilor, industria casnică textilă, împletituri din nuiele, olărit, prelucrarea osului.

În piața centrală din Suceava vor fi scoase la vânzare și produse alimentare tradiționale ale firmelor care alcătuiesc Asociația “Produs în Bucovina”.

 

Continuă “Programul Ștefanian”

Pe 24 iunie va debuta ediția de anul acesta a “Programului Ștefanian”, care se va încheia pe 2 iulie cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna.

Programul Ștefanian, lansat în anul 2017 de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, reprezintă un program de manifestări inițiate în semn de respect pentru înaintașii noștri și prin care se aduce cinstire Marelui Nostru Voievod Ștefan cel Mare, având incluse activități de promovare turistică a zonelor în care se află ctitorii ștefaniene.

Activitățile principale ale proiectului se referă la organizarea unor ateliere de cunoaștere a istoriei și culturii românești precum și vizitarea unor obiective istorice, ctitorii ale Marelui Voievod Ștefan cel Mare.

 

Participare internaţională la Festivalul “Întâlniri Bucovinene”

În această vară va fi organizată şi o altă ediție a Festivalului “Întâlniri Bucovinene”, la Câmpulung Moldovenesc.

“Să sperăm că acest conflict din Ucraina nu va influența amploarea acestui eveniment în ceea ce privește numărul de participanți”, a precizat Barbă.

Obiectivul general al festivalului este promovarea Bucovinei, ca model de înțelegere și de colaborare armonioasă prin păstrarea identității culturale.

Activitățile culturale desfășurate pe tot parcursul festivalului urmăresc prezentarea bogăției cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnică, prin trecerea în revistă a formațiilor artistice participante, care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile, precum și stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor.

 

Festivalul de Artă Medievală “Ștefan cel Mare”, cel mai important din ţară

Festivalul de Artă Medievală “Ștefan cel Mare” din Cetatea de Scaun a Sucevei va avea loc în perioada 11-14 august, inclusiv cu paradă.

“Având în vedere succesul edițiilor anterioare ne pregătim să îl organizăm în așa fel încât să fie peste ediția din anul 2019, când parada medievală de la Suceava a fost una dintre cele mai mari din Europa, iar festivalul a devenit cel mai important din țară, depășindu-l pe cel din Sighișoara. Tot în această vară, în Suceava vor avea loc și o serie de festivaluri muzicale”, a spus Niculai Barbă.

Luna Diasporei

Pe 1 august va debuta Luna Diasporei, cu o serie de evenimente pentru românii din Ucraina, și care va continua cu numeroase alte evenimente pentru sucevenii din afara granițelor țării, dar și cu întâlniri cu partenerii județului Suceava din regiunile Schwaben, Germania și Mayenne, Franța.

În fiecare lună august, începând din 2016, Consiliul Județean Suceava, care are propriul departament dedicat sucevenilor de pretutindeni, organizează Luna Diasporei.

Aceasta constă dintr-o serie de manifestări dedicate sucevenilor care lucrează în străinătate și se întorc acasă în concediu.

 

 

Anul cultural Eugen Doga

Având în vedere că 2022 a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga”, se intenționează organizarea, la Suceava, unui concert extraordinar susținut de acest mare compozitor.

În anul 2022 marele compozitor Eugen Doga va celebra a 85-a aniversare. Cu această ocazie a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga”, a anunțat primarul muncipiului Chişinău, Ion Ceban.

„Anul 2022 în care marele compozitor Eugen Doga va celebra a 85-a aniversare din ziua naşterii, am decis să-l declarăm – Anul cultural Eugen Doga. Scopul nostru este să promovăm şi să valorificăm opera şi personalitatea Eugen Doga, care reprezintă indiscutabil una din cele mai notorii personalităţi, un om valoros pentru cultura naţională şi internaţională, cu care se mândreşte fiecare dintre noi”, a declarat Ceban.

În perioada următoare, Direcția Cultură va elabora un plan de acțiuni dedicate celei de-a 85-a aniversări de la nașterea lui Eugen Doga.

Suceava Blues Festival – ”Fani Adumitroaie”

Suceava Blues Festival – ”Fani Adumitroaie” a ajuns la ediția a XIII-a şi se va desfăşura pe Platoul Cetății de Scaun Suceava, în două seri, 1 și 2 iulie, vineri și sâmbătă.

Concertele vor începe la orele 19.00, publicul având acces începând cu ora 17.30.

Pe scenă vor urca artiști și trupe din USA, Australia, Italia, Germania și, bineînțeles, România – Dusty Ride, Rareș Totu Midnight Sun, Foxy Lady, Big Daddy Wilson și Rob Tognoni Band. Programul complet va fi anunțat în zilele următoare.

Intrarea este gratuită iar donațiile, bine-venite.

Consiliul Local Suceava a acordat o sponsorizare de 50.000 de lei organizatorului festivalului, Asociația “Pentru Suceava”.

 

“Toate aceste evenimente și multe altele vrem să le organizăm și în scopul de a atrage cât mai mulți turiști în județ. Încercăm astfel să stimulăm cât se poate de mult dezvoltarea turismului de eveniment în județ. Vom întocmim un calendar cu evenimentele care vor avea loc în această vară în județul Suceava, care va fi disponibil atât în mediul on-line cât și în unitățile de cazare“, a încheiat vicepreședinte Consiliului Judeţean Suceava.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/04/06/5-motive-pentru-a-petrece-pastele-in-bucovina/

comments

comments