full screen background image
filarmonica

Filarmonica Botoșani funcționează în condiții improprii. DSP s-a autosesizat

Filarmonica “George Enescu” din Botoșani nu are sediu. Instituția funcționează, de câțiva ani, în spații închiriate la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Direcția de Sănătate Publică s-a autosesizat și a demarat verificări privind condițiile necorespunzătoare în care își desfășoară activitatea angajații Filarmonicii din Botoșani.
Măsura a fost dispusă după ce presa a publicat un comunicat emis de instituția de cultură, în care s-au semnalat o serie de carențe cu care angajații se confruntă, atât în plan administrativ, cât și din punct de vedere organizatoric.

O echipă de inspectori se va deplasa la fața locului, pentru a verifica condițiile igienico-sanitare din cadrul spațiului în care activează această instituție. DSP Botoșani asigură publicul și instituțiile de tot sprijinul în buna desfășurare a activităților sociale și face precizarea că nu are în competență autorizarea obiectivelor social-culturale, nu a avut acțiuni tematice de control dispuse de minister în astfel de obiective iar la DSP nu s-au primit sesizări cu privire la condițiile precare semnalate în presă”, susține directorul DSP, dr. Monica Adăscăliței.

Reprezentanții Filarmonicii au transmis presei, miercuri, un comunicat în care semnalează că în ultimii 40 de ani, nimeni nu a investit nici un leu pentru ca spațiul de desfășurare al spectacolelor Filarmonicii din Botoșani să fie unul rezonabil. Sediul de la Casa Sindicatelor pune mari probleme instrumentiștilor – sala de acolo nu are condițiile acustice pentru o orchestră, fluctuațiile de temperatură afectează nu doar sănătatea personalului, ci și starea instrumentelor, nu există spații pentru studiul individual și nici toalete civilizate pentru angajații instituției.

O istorie de 70 de ani

Primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de-al doilea război mondial. În anul 1945 ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică.

Din anul 1950, aceasta orchestră-intitulată deja Filarmonica Botoșani – primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanență.
Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existenta la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind MAX WEBER , cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945.

Vă recomandăm să citiți și:

Rachete antigrindină instalate în județul Botoșani

comments

comments