full screen background image

Tentativă de asasinat împotriva Papei (1981)

13 mai 1981 a fost o zi ghinionistă pentru Papa IOAN PAUL AL II–lea.

Sau, privind altfel lucrurile, am putea spune că atunci a început pentru el a doua viață.

În timp ce participa la o adunare religioasă în centrul Vaticanului, din mulțime au fost trase asupra lui 4 focuri de armă.

Gloanțele nu i-au fost fatale, prelatul în vârstă de 61 de ani fiind salvat de intervenția rapidă a medicilor.

Având în vedere puhoiul de lume, autorul tentativei de asasinat a fost reținut imediat de către carabinieri, care l-au identificat ca fiind cetățeanul turc MEHMET ALI AGCA.

După un proces rapid, el a fost condamnat la închisoare pe viață, dar a refuzat să facă declarații clare referitoare la motivele care l-au determinat să comită fapta.

Abia în acest secol deschiderea arhivelor militare a permis aflarea unei părți a adevărului: agresorul papei a fost instruit de serviciile secrete bulgare și sovietice pentru a-l elimina pe cel care era considerat un pericol la adresa orânduirii comuniste.

Datorită legăturilor de sânge și a influenței pe care o avea în Polonia, Papa IOAN PAUL AL II-lea a fost catalogat de KGB drept un adversar pentru a cărui neutralizare erau permise orice mijloace.

Iar varianta cu asasinul turco–bulgar a fost considerată cea mai eficientă.

Dar, ca o ironie a sorții, după ce a scăpat din tentativa de asasinat, Papa IOAN PAUL AL II-lea a fost una dintre figurile marcante care a contribuit din plin la căderea comunismului în Europa de Est.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2020/10/26/monument-dedicat-papei-ioan-paul-al-ii-lea-la-biserica-sfantul-ioan-nepomuk-din-suceava/

comments

comments