În cazul în care nu știați, în data de 15 mai se sărbătorește la nivel internațional “Ziua Familiei“.
“Ziua Familiei Române” la noi, începând cu anul 1994. Motiv în plus de a vorbi încă o dată despre felul în care se pot construi și dezvolta relațiile sănătoase între părinți și copii.
Am tot spus despre faptul că pentru binele copiilor, ar fi necesar ca părinții să petreacă mai mult timp cu ei. Și poate o seamă dintre cei ce m-au ascultat, au resimțit un sentiment de vinovăție, conștienți fiind că nu își fac timp să stea alături de ei atât de mult cât spun și-ar dori.
Pentru că pe 15 mai e zi de sărbătoare pentru toți cei ce formează familia, voi nuanța puțin cele referitoare la timpul petrecut în familie. Căci e important să petreci timp alături de copil, dar și mai important este cum îl petreci.
Un timp limitat, dar de calitate poate fi mult mai benefic decât unul prelungit, în care copilul îți simte doar vag prezența prin preajmă, ca pe o umbră în fața televizorului sau a computerului.
Evoluţia emoțională și academică a copiilor nu depinde de cantitatea efectivă de timp petrecut cu părinții, dar ține însa de căldura și sensibilitatea relației, de modul în care există activități împreună, de genul meselor în familie, cititului, discuțiilor, chiar și momentelor de joacă. Să nu credeți că vreau să găsesc o scuză azi părinților ce petrec mai puțin timp cu copiii. Nicidecum! Ci pentru că există studii realizate de sociologi americani, e drept că în societatea americană – dar nu văd de ce nu ar putea fi valabile și la noi – care demonstrează că în prezent, mamele care lucrează, petrec tot atât de mult timp cu copiii pe cât îl petreceau mamele casnice în anii 70. Și dacă stați bine și vă gândiți, cu siguranță vi se întâmplă doamnelor și dumneavoastră, ca la finalul unei zi libere de serviciu, trăgând linie, să constatați că ați petrecut chiar mai puțin timp cu cei mici decât o faceți în zilele în care vă împărțiți între job și familie.
Pe de altă parte există părinți a căror viață gravitează în jurul copiilor, considerându-se astfel părinți ideali, pentru că mare parte din viață o petrec alături de ei. Sunt părinții care le supraveghează copiilor fiecare mișcare, fiecare gest, care comentează asupra fiecărui lucru făcut de ei. De fapt aceștia sunt părinții care le diminuează propriilor copii capacitatea de a rezolva singuri problemele și care le reduc independența.
Concluzionând, de “Ziua Internațională a Familiei”, vă îndemn să petreceți nu mai mult timp în preajma celor mici, ci timp de calitate. Iar timp de calitate, în caz că încă nu v-ați lămurit, nu înseamnă indicații și ordine, ci mai degrabă distracție împreună, bucurie și oportunitate de a te dezvolta, chiar făcând lucruri mărunte, în aparență. Așa cum poate fi și consumarea unei doze de educație!
prof. Maria Adriana Nichitean
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/10/doza-de-educatie-stam-bine-la-bifatul-in-calendar/
Leave a Reply