full screen background image

Rusia „încearcă să anihileze” unitățile ucrainene

Armata ucraineană a anunțat joi, 5 mai, că luptele continuă la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Acolo, Rusia încearcă să-i anihileze” pe ultimii apărători din oţelărie, chiar dacă a anunţat o încetare a focului unilaterală începând de joi dimineaţă, relatează AFP.

„Ocupanţii ruşi sunt ocupaţi cu blocarea şi încercarea de a anihila unităţile ucrainene din interiorul Azovstal”, indică într-un comunicat joi dimineaţă armata ucraineană. Trupele Moscovei, potrivit acesteia, “şi-au reluat ofensiva cu sprijinul avioanelor pentru a prelua controlul asupra combinatului”.

Uzina Azovstal. Sursă foto: Profimedia

Uzina Azovstal. Sursă foto: Profimedia

Comunicatul vine după ce, miercuri seară, 4 mai, Moscova a anunțat că forțele sale vor înceta focul timp de trei zile, începând de joi, ora 05.00. Toate acestea, pentru a permite evacuarea civililor în continuare prezenţi la Azovstal, în jur de 200 de persoane, potrivit primarului Mariupolului, Vadim Boicenko.

Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov, care conduce apărarea de la combinat, a indicat la rândul său într-o înregistrare video difuzată miercuri seara că forţele ruse au reuşit să intre în oţelărie unde au loc “lupte violente şi sângeroase”.

Primarul Vadim Boicenko a cerut joi continuarea evacuărilor din oraş, efectuate cu ajutorul Naţiunilor Unite şi al Crucii Roşii. “Luptăm împreună pentru a salva fiecare persoană, fiecare locuitor al Mariupolului”, a spus el.

Uzina Azovstal. Sursa foto: Profimedia

Uzina Azovstal. Sursa foto: Profimedia

Combinatul siderurgic Azovstal, un imens complex străbătut de reţele subterane, este ultima redută a rezistenţei ucrainene în faţa armatei ruse, care asediază acest port strategic de la Marea Azov de la începutul lunii martie. Predarea sau capitularea acesteia va fi o victorie importantă pentru Moscova, notează AFP.

Şi în alte zone ale ţării, luptele continuă, în special în est, unde Moscova îşi continuă ofensiva. Potrivit unor surse ucrainene, citate de EFE, două persoane au fost ucise, iar alţi 25 de civili au fost răniţi în urma unui atac care a lovit în zorii zilei un cartier rezidenţial din Kramatorsk. Mai multe detalii găsiți aici.

Vă recomandăm să citiți și:

Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc marţi, în Istanbul, potrivit preşedinţiei turce

Kievul anunţă o a treia rundă de negocieri cu Rusia luni după-amiaza

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza