full screen background image

Eminescu, o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți

 “Eminescu, o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”, proiectul implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, a fost lansat, astăzi, la Botoșani.

Municipiile Botoșani și Bălți beneficiază de o finanțare de 1,6 milioane de euro pentru promovarea culturii pe ambele maluri ale Prutului.

Autoritățile locale din cele două municipii vor dezvolta un traseu cultural turistic comun. Acesta va avea scopul de a crește atractivitatea turistică a două municipalități, punând în valoare moștenirea culturală comună româno-moldovenească.

Raluca Bălășcău, manager de proiect:

 În municipiul Botoșani, ruta turistică eminesciană va fi pusă în valoare prin amplasarea mobilierului urban.

Traseul va fi marcat de 100 de plăci de piatră naturală cu versurile poetului.

În municipiul Botoșani, vor fi amplasate 20 de totem-uri obiective traseu şi digitale de exterior, inclusiv în Parcul Mihai Eminescu, unde vor fi reabilitate ele două foișoare și va vor fi amplasate panouri informative dar și un grup statuar.

Un alt grup statuar va fi amplasat în Centrul Vechi, acolo unde, a fântâna arteziană din Piaţa 1 Decembrie vor fi amplasate litere volumetrice luminoase cu înscrisul Botoșani.

Prin același proiect se va amenaja un centru de conferinţe multimedia cu dotări de ultimă generaţie şi picturi 3D în clădirea din sticlă din Centrul Istoric.

Cosmin Andrei, primarul Municipiului Botoșani:

În paralel cu lucrările de infrastructură, vor fi derulate la Botoşani activităţi culturale. Sunt programate crearea unei expoziţii transfrontaliere permanente la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani și implementarea unui calendar de evenimente tematice culturale transfrontaliere.

În plus, se dorește elaborarea unei strategii de promovare turistică a Municipiului Botoşani, inclusiv promovarea traseului turistic transfrontalier eminescian, organizarea unei vizite de studiu, a unui summit turistic şi a unui concurs online de desene bazat pe opera poetului.

Deasemeni vor fi organizate și o serie de evenimente culturale și educaționale pe ambele părți ale râului Prut.

Eminescu va avea un lac și în Bălți

În Bălți, ruta turistică va începe din Parcul Central și va continua în Pinacoteca Antioh Cantemir, Piața Vasile Alecsandri, Aleea Clasicilor și Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”.

Deasemeni, prin proiect se va reabilita intrarea centrală a Parcului Central, va fi construit un  lac artificial, teatrul de vară va fi reabilitat și dotat cu o scenă mobilă, iar parcul va fi dotat cu băncilor stradale, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat public.

Totodată, în cadrul proiectului urmează a fi amenajate patru Alei turistice: Aleea ,,Lacul cu Nuferi”, Aleea ,,Floarea de Tei” , Aleea ,,Luceafărul” , Aleea ,,Plopii fără soț”.

Nicolai Grigorişin, primarul municipiului Bălți:

În același timp, proiectul prevede crearea unui Centru de Informare Turistică în incinta Pinacotecii Antioh Cantemir, precum și crearea unui Centru educațional-cultural și de cercetare a patrimoniului literar universal.

Acesta va fi amenajat în incinta Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” și va consta în amenajarea sălii de festivități, amenajarea galeriei de artă și a sălii de documentare/lectură/cercetare.

Proiect semnat în 2017

Proiectul a fost accesat în contextul Acordului de cooperare între municipiul Botoșani din România și municipiul Bălți din Republica Moldova, semnat la 19 iulie 2017.

Semnarea bilaterală a Acordului a deschis calea accesării în parteneriat a Proiectelor în cadrul Programului Operațional Comun (POC) România –Republica Moldova 2014-2020.

Vă recomandăm să citiți și:

WEEKEND POPULAR LA BOTOȘANI. VINERI SE DESCHIDE TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI

comments

comments