Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care va avea loc la Iași în perioada 20 – 30 mai, anunță, în premieră, un proiect inedit semnat de artistul vizual Ion Barbu și curatoriat de Dana Lungu.
Expoziția Ion Barbu
Expoziția Ion Barbu, una dintre componentele amplului proiect de la RCW22, va fi găzduită de ArtEast Gallery, din Iași. Realizat special pentru cea de-a doua ediție a Romanian Creative Week, expoziția propune o serie de mici instalații petro-poetice. Rebusul, puzzle-ul, caroiajul, timbrele, logourile sau harta sunt, pentru artist, tot atâtea motive pe care se poate urzi un vers.
Despre artistul Ion Barbu
Supranumit „Îmblânzitorul de pietricele”, artistul vizual Ion Barbu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, unde a fost distins cu peste 50 de premii. Jumătate dintre acestea i-au fost acordate la evenimente organizate peste hotare, în țări precum: Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia.
A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler, „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”. Ion Barbu s-a remarcat, inițial, drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. În ultimele două decenii, activitatea lui a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri.
Un alt eveniment semnat de Ion Barbu
Urban Installation, cel de-al doilea eveniment din cadrul acestui proiect artistic inedit, care îmbină piatra cu poezia, este semnat de Ion Barbu și de Sebastian Comănescu, fiind găzduit de parcul de pe esplanada din fața Teatrului Luceafarul din Iași.
Sebastian Comănescu, artist new media și designer, este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. După experiențe profesionale acumulate ca designer în România, dar și în Marea Britanie, precum și după colaborări cu designeri din Polonia și Olanda, Sebastian Comănescu își fondează propriul studio, în 2020. „Rețeta” sa de lucru constă în preluarea, analiza și simularea de forme și fenomene naturale care, mai apoi, sunt traduse în design-uri informate pe baza unui proces de lucru computațional, folosind metode de fabricație digitală. Lucrările sale au fost prezentate la: Galeria Galateca, Galeria Creart, NOVA Festival, Ars Electronica, Binar, Romanian Creative Week (2021), Romanian Design Week (2021), BIOS, Amural, Street Delivery.
Despre Romanian Creative Week
Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Parteneri în organizarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt Palas, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.
Ion Barbu, prin proiectul artistic, va revoluționa arta la cea de-a doua ediție a Romanian Creative Week.
Vă recomandăm să citiți și:
Expoziție pentru sprijinirea artiștilor ucraineni
Iași. Expoziție cu ocazia Sărbătorilor Pascale