full screen background image

Cum se naște un simbol?

Cu pasiune. Acesta este răspunsul scurt la titlul acestui articol. Numele mocăniței Huțulca a devenit sinonim cu Bucovina, asta pentru că au circulat pe internet destule fotografii frumoase cu mocănița ce poartă acest nume, dar chiar dacă acum pare că totul era aici de la începutul pământului, traseul mocăniței și toată infrastructura s-a dezvoltat datorită unui om care a luptat pentru aceste lucruri și care luptă în continuare.

Georg Hocevar este un austriac de 44 de ani care se declară român, deoarece, la începutul anilor 2000, a venit în zonă, unde a găsit fierul vechi numai bun de casat al mocănițelor aflate în stare de degradare, pregătite să fie distruse așa cum s-a întâmplat în multe locuri din România. Locomotivele cu aburi nu sunt niște mașini ușor de întreținut, sunt greoaie, se strică destul de des și piese de schimb nu poți comanda de pe internet, trebuie să le fabrici. Povestea începe cu 3 km. de linie distruse, fără speranță, în urma unei inundații. Incepe cu o lipsă totală de viziune a celor care nu puteau să vadă mai departe de tăiatul copacilor din zonă și cu o imensă încăpățânare de a face lucrurile până la capăt.

Povestea începe cu nea Popescu, omul care a rămas să continue activitatea până în ziua de astăzi, trudind din greu la repararea și întreținerea acestei mocănițe de care se bucură astăzi peste 30.000 de oameni în fiecare an. Actuala poveste reîncepe în anul 2005, dar dacă este să fim onești, acest traseu a fost construit pentru prima dată în 1888 și avea ca scop exclusiv exploatarea masei lemnoase din zonă, pe vremea aceea, turismul nu cunoștea dezvoltarea de astăzi.

Citește întreg articolul aici.

comments

comments