full screen background image

Pastila de inovație Covid-19 RaportuldeGarda.ro

Sunt Adriana Boată și vă prescriu astăzi pastila de inovație Covid-19 RaportuldeGarda.ro. Dezvoltarea pandemiei a fost însoțită de apariția unor teorii ale conspirației dintre cele mai diverse. Probabil cea mai intens vehiculată a fost teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi fost creat într-un laborator, chiar în provincia Wuhan, de unde a fost scăpat, intenționat sau nu, și a dus la declanșarea acestei crize.

Din fericire, trăim o epocă în care conspirațiile pot fi demontate cu armele științei. În cazul nostru, al analizelor genetice aprofundate asupra virusului. Haideți să vedem cum. SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN – cu alte cuvinte, materialul său genetic este împachetat într-un singur lanț, nu în două, cum este mult mai cunoscutul ADN. Desigur, nu este singura diferență dintre ele, dar atât ADN-ul, cât și ARN-ul au în comun modalitatea de descifrare a
informației prin așa-numita secvențiere genetică. Fiecare componentă, particulă din materialul genetic este citită de o mașinărie sofisticată, care la final, după analize complexe, ne dă tabloul de înaltă definiție al virusului.

“Pentru SARS-CoV-2, au fost necesare numai 30 de zile de la apariția primului caz și până la descifrarea completă a genomului, ceea ce reprezintă un record mondial. Totul s-a întâmplat de 5 ori mai repede decât în cazul epidemiei SARS, din urmă cu 15 ani”.
L-ați ascultat pe domnul doctor Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină. Implicațiile acestei descoperiri rapide au fost majore. În acest moment, sunt sute de variante de teste diagnostice dezvoltate pentru COVID-19, după cum există peste 50 de vaccinuri candidat în diverse etape de dezvoltare clinică, dintre care sperăm ca măcar unul să poată fi aprobat în următorii doi ani. În același timp însă analiza genetică aprofundată a dat răspunsul la întrebarea: de unde și cum a apărut SARS-CoV-2?

Într-o primă etapă, aceste analize ne-au orientat asupra perioadei în care au apărut primele cazuri. Se estimează că virusul a apărut la om undeva între octombrie și noiembrie 2019. De asemenea, am aflat cum s-a transmis acest virus la om. Pentru a determina originea virusului s-a comparat materialul genetic al sars-cov-2 cu cel al altor coronavirusuri, prin secvențiere. Se știe că SARS-CoV-2 face parte din familia mai mare a coronavirusurilor, alături de alte 7 virusuri cu care seamănă mai mult sau mai puțin. Au fost analizate atât coronavirusuri de la om, cât și de la posibile animale implicate în transmitere.

Dacă cineva ar fi vrut să creeze un nou coronavirus în laborator drept un agent patogen, l-ar fi construit pe modelul unui virus cunoscut că determină apariția unor boli la om. Dar s-a descoperit de fapt că SARS-COV2 este diferit de coronavirusurile cunoscute la om, care determină boli banale, precum răceala. SARS-CoV-2 seamană cel mai mult cu coronavirusurile identificate la animale, mai precis la lilieci și pangolini. “SARS-CoV-2 este similar cu celelalte coronavirusuri SARS  într-o proporție de doar 79% și cu MERS într-o proporție de doar 50%. În același timp, genomul coronavirusului este aproape identic cu cel al coronavirusului de la liliac, ceea ce sugerează că acesta ar fi sursa originală. Pentru a se transmite însă la om, virusul a trecut printr-o gazdă intermediară, pangolinul – un mamifer comercializat în piețele din China”.

Ați ascultat-o pe Bianca Cucoș, medic rezident genetică medicală.

Încă un argument științific: pe suprafața SARS-CoV-2 se află un tip de proteine care au o structură similară cu proteinele coronavirusurilor identificate la pangolin. Dovezile științifice arată că virusul nu a fost produs în laborator. Componentele SARS-COV2 diferă de cele ale virusurilor cunoscute a cauza boală la oameni, astfel încât explicația este că sunt rezultatul selecției naturale. Asemănările cu virusurile care se găsesc la pangolini și lilieci sunt cea mai bună dovadă a evoluției naturale a virusului.

În laborator, se duce doar lupta pentru a găsi un vaccin sau un tratament eficient pentru COVID- 19, despre care vom discuta în edițiile viitoare.

comments

comments