full screen background image

15 octombrie – Doze de săpun

La câte lucruri sunt de sărbătorit în 365 de zile, cea de 15 octombrie ar putea trece într-o mare discreție. Poate nu știați, dar începând cu 2008, sărbătorim la mijlocul lui octombrie ,,Ziua mondială a spălatului pe mâini”.

Poate n-ar fi rău ca profesorii să puncteze ziua aceasta și la școală. Dacă nu altfel, măcar lăsându-i în pauze pe elevi să facă vreo două baloane de săpun, deși mă gândesc că ar fi necesară chiar mai multă aplecare asupra acestei teme, nu doar în această zi, ci câte un pic în fiecare.

Spălatul pe mâini ar putea părea un gest banal, ce nu merită o zi specială. Dar nu e chiar așa! Pentru că, pentru unii, săpunul e un lux pe care și-l permit cu multă chibzuință. Cel puțin așa indică statisticile care pun în medie pe chiuveta fiecărui român 4 bucăți de săpun pe an. Nici mai mult, nici mai puțin… Și încă stăm bine în privința numărului de săpunuri, dacă e să-l comparăm cu cel al periuțelor de dinți pe care le schimbăm periodic. Ar fi una la doi-trei ani. E de jale, dacă ne gândim că periuța ar trebui schimbată o dată la trei luni…

Facem cozi consistente la farmacii, căutăm tot felul de remedii naturiste bolilor pe care le avem. Uitând că mult mai important decât să tratezi este să previi. Gestul banal al spălatului regulat pe mâini, spun specialiștii, este cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boli infecțioase digestive și respiratorii. Cu toate acestea, ne spălăm pe mâini – cei mai mulți – doar după utilizarea toaletei (“cei mai mulți” însemnând 50% dintre utilizatori).

Și mai puțini sunt cei ce se spală după ce au îngrijit un animal. Ca să nu mai spun despre numărul celor care se spală pe mâini după utilizarea banilor… doar unul din patru români o face… e drept că nu sunt exagerat de mulți cei care numără fășicurile de bani zilnic… dar cumpărături facem cu toții… Acum ce să mai zic… poate unii vor spune că sunt exagerată cu statisticile acestea… Nu eu le-am făcut… așa cum nici n-aș avea pretenția să ne spălăm pe mâini de 40 de ori, așa cum o fac medicii… Și totuși… n-ar fi rău să ne spălăm mai des. La propriu, desigur. Căci am auzit și de unii care se spală pe mâni mai des la figurat, decât la propriu…

Iar dacă vrem o țărișoară mai curată, n-ar fi rău ca noi, adulții să ne spălăm mai des pe mâini pentru propria sănătate și spre bunul exemplu oferit celor mai mici.

comments

comments