full screen background image

Viva FM pregătește, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, o săptămână de dialog și dezbateri, cu exemple, dar mai ales cu specialiști, care vor fi prezenți în studioul nostru, pentru a pune, așa cum se cuvine, în valoare informația și știința, singurele care trebuie să condiționeze marile alegeri.

Unii se simt suficient de curajoși să susțină că vaccinul ucide sau provoacă afecțiuni grave, iar invitații noștri vor încerca să demonstreze, prin știință, contrariul. Astfel, prima temă din această toamnă, pe care o propunem ascultătorilor Viva FM, este legată de o întrebare aflată des pe buzele părinților: ne vaccinăm sau nu copiii?

Datele statistice au devenit, pentru majoritatea, un refren asupra căruia nu se mai concentrează deloc. Cu toate acestea, nu putem să nu amintim cum TBC-ul a luat viața tuturor copiilor internați pe secția din Spitalul Municipal Galați, în vara anului 1954.

Profitând de contextul atât de sănătos al contemporaneității, cu TBC-ul sau alte afecțiuni care ucid sub control, oamenii se simt puternici, afirmând că o dietă sănătoasă protejează împotriva diferitelor afecțiuni evitate doar prin vaccinare. Pe de altă parte, nimic din toate astea, nici un cuvânt, oricând de inspirat ar fi el, nu poate și nici nu are dreptul să stea în calea unui părinte care are credința că vaccinul i-a omorât sau îmbolnăvit copilul.

În ciuda progreselor din sistemul medical al ultimilor ani, mai multe țări din Uniunea Europeană (UE) și din vecinătatea sa se confruntă în prezent cu o epidemie fără precedent de boli care pot fi prevenite prin vaccinare și acest lucru din cauza ratelor de vaccinare prea mici. Normele din UE pentru aprobarea tuturor vaccinurilor introduse pe piață sunt foarte stricte. Odată ce un vaccin a fost creat, Agenția Europeană pentru Medicamente se ocupă de evaluarea și supravegherea sa. Comisia Europeană poate emite autorizația de introducere pe piață doar după ce au fost efectuate teste foarte ample. În primăvara anului 2019 s-a format o coaliție pentru vaccinare. Ea reunește asociații europene ale profesioniștilor și ale studenților din domeniul sănătății.

Tema săptămânii din perioada 30 septembrie – 4 octombrie își propune, așadar, furnizarea de informații exacte pentru public, combaterea miturilor legate de vaccinuri și vaccinare, precum și schimbul de bune practici privind vaccinarea.

comments

comments