full screen background image

13 septembrie – Nu doar elevii nu înțeleg ce citesc…

A început un nou an școlar. Cu gânduri amestecate. Cu probleme diverse, mai mult sau mai puțin noi. Cu un alt ministru în fruntea Educației. Nici nu mai știu al câtelea, din 1989 încoace… le-am pierdut numărul. Așa cum am pierdut numărul schimbărilor pe care le-a suferit sistemul, al experimentelor nereușite.

Ultima dintre schimbări, aprobată pe final de august prin ordin de ministru, e cea care ține de admiterea la liceu. Controversată și contestată de reprezentanții elevilor, care au luat decizia de a da ministerul în judecată. Un fel de câinii latră, căruța trece. Singurul lucru bun e faptul că nu mai trece căruța pe drum cătinel și fără a stâni reacție. Doar că praful pe care-l stârnește căruța, îngroșat de câinii care latră, pare a-i lipsi de vedere pe mulți. Mulți părinți, profesori, directori, inspectori școlari și chiar jurnaliștii care transmit informația legată de acest subiect.

Înțeleg că părinții nu au timp să citească toate ordinele de ministru. Pot să înțeleg că nici profesorii n-au timp să o facă, pentru că trebuie să înceapă din vară primele hârtii din teancul gros ce se va fi adunat pe catedră la final de an. Nu înțeleg însă faptul că nici unii directorii și inspectorii școlari nu citesc cu atenție un astfel de ordin de ministru… poate pentru că se referă la ceea ce se va întâmpla peste un an.

Așa cum nu înțeleg nici cum ziariștii nu-și fac timp, înainte de a publica o știre, să se informeze corect. Publică rânduri de-o șchioapă cu informații greșite. Precum că elevii care nu obțin media 5 la Evaluarea națională nu au voie să participe la concursul de admitere la liceu.
Deși, dacă ar citi cu atenție cele două rânduri din lege care se referă la acest lucru, ar fi foarte simplu: “La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00”. Iar media de admitere se calculează ca și până acum, medie ponderată între anii de gimnaziu și rezultatele la evaluarea națională. Deci, nota 5 nu se referă doar la rezultatul la Evaluarea Națională.

Și nu e prima dată când se întâmplă asta. Când jurnaliștii publică informații eronate, când unii profesori distribuie o informație eronată, fără să-i aducă comentarii, pentru că nu citesc cu suficientă atenție. Iar asta mă face să cred, încă o dată, că sunt printre junaliști și cei amintiți mai sus, mulți care, la fel elevilor la testele PISA, nu reușesc să înțeleagă ceea ce citesc. Or fi dintre cei care au terminat școala în timpul acestui lung șir de schimbări neinspirate de miniștri, de legi, de proceduri…. Trist…

comments

comments