full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

 

Ofertele de muncă în străinătate continuă să fie consistente și adaptate sezonului, în cea de-a doua parte a lunii iunie.

Spre deosebire de perioada anterioară, Germania oferă posturi pentru preparatori de înghețată, specialiști și consultanți IT, dezvoltatori software și recepționeri.

La acestea se adaugă vechile oferte pentru zidari, grădinari, inspectori tehnici de tren, bucătari, electricieni, sudori, ospătari, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion, măcelari și tâmplari.

Deși mult mai limitate, variantele propuse de Olanda sunt interesante pentru anumite categorii de angajați, mai exact cei care se ocupă de lucrări în sere de flori, producții de roșii, ardei și căpșuni, grădinărit și horticultură.

O țară cu climă rece, departe de canicula care ne creează probleme, Norvegia, iese în evidență prin joburile pentru tâmplari, operatori mașiniști, ospătari, lucrători în producție și mecanici auto.

La o aruncătură de autostradă, să spunem așa, Suedia are libere, deocamdată, doar variante pentru mecanici.

Chiar dacă nu mizează pe aceleași condiții salariale, ofertele avansate de Ungaria merită studiate, fiind indicate pentru facturiști, electricieni, bucătari, brutari, operatori mașini de prelucrare, montatori structuri, dulgheri, sudori, cofetari, măcelari și casieri.

În scurta noastră trecere în revistă nu puteam ocoli Franța, parcă totuși prea rezervată pe piața muncii, având doar variante pentru lucrători polivalenți în hoteluri și Austria, cu ale ei posturi destinate muncitorilor calificați în domeniul forestier.

Dacă v-am reținut atenția, trebuie să știți că amănunte puteți afla la birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Neamț și Botoșani.

comments

comments